Gazdaság

Túljutott az ipar a járvány okozta válságon őszre

György László: A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a magyar gazdaságot és a munkahelyeket, és olyan ország legyünk, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliség

Minden várakozást felülmúlva nőtt az ipari termelés szeptemberben, a járvány kitörése óta ez az első ilyen hónap. Elemzők kedvezőnek tartják a rövid távú kilátásokat.

Túljutott az ipar a járvány okozta válságon őszre
Az autógyárak termelése augusztusra elérte a pandémia előtti szintet
Fotó: MH

Szeptemberben az ipari termelés több mint két százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz és az előző hónaphoz képest is. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek is köszönhetően ősz elejére sikerült ellensúlyozni a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatását. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az áprilisi mélyponthoz képest több mint 61 százalékkal bővült, kommentálta a legfrissebb adatokat tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés egy százalékkal mérséklődött. Az előző hónaphoz képest 2,3 százalék volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedés, áprilishoz képest pedig 61 százalék. A legnagyobb súlyú alágazatokban a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben emelkedett. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés szeptemberben. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a távirati irodának küldött közleményben az adatok kapcsán elmondta: a kormányzati intézkedésekkel Magyarország továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a magyar gazdaságot, a magyar munkahelyeket, és hazánk továbbra is az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

Elemzők szerint a magyar ipar szeptemberre túljutott a koronavírus-járvány okozta válságán. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője szerint minden várakozást felülmúlva nőtt az ipari termelés szeptemberben, a járvány kitörése óta ez az első ilyen hónap. Az autógyárak termelése augusz­tus elejére elérte a járvány előtti szintet, az év hátralévő részére pedig kifejezetten biztató, hogy augusz­tusban a járműgyártás új rendelése 33 százalékkal, rendelésállománya pedig 18,2 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, és az autógyártók kifejezetten kedvező harmadik negyedéves eredményekről számoltak be. A járvány miatti bizonytalanságok mellett rendkívül kedvezőnek látják a rövid távú kilátásokat. Elmondta: a következő hónapokban folytatódhat az ipar stabilizálódása, az utolsó negyedévben már éves szinten is növekedést mutathat, részben az egy évvel ezelőtti gyengébb bázis miatt is.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint felemás képet mutatnak a legfrissebb ipari adatok. Bár szeptemberben a nyers adatok szerint több mint kétszázalékos volt az éves növekedés, a munkanaphatással korrigált adatok alapján egyszázalékos volt a csökkenés. Elmondta: az utóbbi két hónapban az ágazat nagyjából ugyanazt a termelési szintet hozta, mint a múlt év azonos időszakában. A szektor a nagyrészt tavaszi hónapokban összeszedett termeléskiesést még messze nem tudta ledolgozni. Az év első kilenc hónapjában ugyanis a termelés több mint kilenc százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is azt tartja a legfontosabbnak, hogy szeptemberre az ipari  termelés meghaladta a vírus megjelenése előtti szintet. Ez azt jelzi, hogy a külső kereslet kedvezően alakult, bár fontos hozzátenni, hogy az egyes iparágak között jelentős eltérések lehettek. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy fogalmazott, a történelem ismétli önmagát: ahogyan augusztusban a kiskereskedelem negatív és az ipar pozitív meglepetést okozott, ugyanez történt  szeptemberben is. Az iparnak már bőven az év vége előtt sikerült  ledolgoznia a termelési hátrányt, amit a tavaszi kényszerszünet idején összeszedett.

Csökkent a szálláshelyek forgalma

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma szeptemberben 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 15-szörös volt a növekedés – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Beszámoltak arról, hogy a koronavírus-járvány hatására idén szeptemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 91 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, míg a belföldiek száma 16 százalékkal csökkent. Hozzátették, a vendégéjszakák 88 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.
(JL)

Kapcsolódó írásaink