Gazdaság

Negyedével növekedett idén a hazai lakásépítési piac

Szakértők szerint az építési kedv jövőre elmozdul a mélypontról, mert ismét a kedvezményes ötszázalékos adókulccsal lehet értékesíteni az új építésű ingatlanokat

Új lendületet adhat a lakáspiacnak, a lakásépítéseknek a csökkentett általános forgalmi adó (áfa) újbóli bevezetése és visszaigényelhetősége, ezért a lakásépítési kedv fellendülésére számítanak a szakértők, akik a legfrissebb építési statisztikai adatokra reagálva ugyanakkor szorgalmazták a kedvezményes áfa hosszabb ideig való fenntartását.

Negyedével növekedett idén a hazai lakásépítési piac
Tavaly húszezer lakás épült, de ennek a duplájára lenne szükség évente
Fotó: MH/Katona László

Az első három negyedévben 12 876 új lakás épült, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 278 volt, 37 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az emelkedésben több tényező is szerepet kapott. Egyrészt, hogy sok, a korábbi években megindított lakásépítés csak idén fejeződött be, másrészt az is, hogy az idén átadott lakóingatlanokra még nem vonatkoznak a 2021-től érvényes szigorúbb energetikai követelmények, ezért sokan igyekeztek befejezni az építkezést. Hozzátette: a friss adatokból az is látszik, hogy a vidéki lakásátadásoknak köszönhető a növekedés. A szakértő szerint a lakásépítési kedv 2021-ben elmozdul a mélypontról, mert jövőre ismét a kedvezményes ötszázalékos áfakulccsal lehet értékesíteni az új lakásokat. Mivel az intézkedés lehetővé teszi, hogy a 2022-ben építési engedélyt kapott ingatlanokat még 2026-ban is ötszázalékos áfával lehessen eladni, így akár százezer lakás is megépülhet a következő hat évben Balogh László szerint.

Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke is azt emelte ki, hogy a csökkentett áfa újbóli bevezetése és az általános forgalmi adó visszaigényelhetősége új lendületet ad a lakásépítési szektornak. Hozzátette: óriási szükség van kedvezményes áfakulcsra, ám szerinte azt nem ideiglenesen, hanem hosszú távon kellene alkalmazni.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület a távirati irodához eljuttatott kommentárjában ugyancsak felhívta a figyelmet, hogy az idén elinduló rozsdaövezeti program, valamint a bejelentett kormányzati otthonteremtési intézkedések – ötszázalékos áfa az új lakásokra, a családi otthonteremtési kedvezményt igénylő családoknak áfa- és illetékmentesség, emelt támogatás többgenerációs otthonokra, valamint a lakásfelújítási támogatás – új lendületet adhatnak a lakásépítéseknek. Ezt tovább erősítené a Magyar Nemzeti Bank által javasolt nullaszázalékos lakásépítési, lakásvásárlási hitel. Megjegyezték, hogy a lakásállomány százéves megújulásához legalább évi negyvenezer lakás építése lenne szükséges, tavaly ennek a fele, körülbelül húszezer lakás épült meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a járványhelyzet és a kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetése miatt esett vissza az építési engedélyek száma. Hozzátette, hogy az idén még viszonylag magas lehet a lakásátadások száma a folyamatban levő építkezések miatt. Az elemző elmondta még, a tavaly átadott mintegy 21,1 ezer lakás ezer lakosra 2,2 lakás építését jelenti, míg az euró­pai átlag 3-3,5 lakás.

Kapcsolódó írásaink

Illetékmentesség mérettől függetlenül

ĀAz új építésű lakásokra vonatkozó, ötszázalékos általános forgalmi adót a január 1. után teljesített ügyletekre kell alkalmazni, ennek gyakorlati hatását egy példával szemlélteti közleményében az OTP Ingatlanpont

Azonnali ösztönzők az ingatlanpiacnak

ĀNagyon intenzív keresletnövekedést hozhat, ha az általános ötszázalékos lakásáfa mellé életbe lépnek a kormány által kibővített otthonteremtési kedvezmények is