Gazdaság

Ismét nőtt az ipari termelés szeptemberben

Szeptemberben az ipari termelés több mint 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz és az előző hónaphoz képest is. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek is köszönhetően az ősz elejére sikerült ellensúlyozni a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatását. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az áprilisi mélyponthoz képest több mint 61 százalékkal bővült - írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ismét nőtt az ipari termelés szeptemberben
Az autógyártás volumene nagyobb mértékben nőtt
Fotó: MH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020 szeptemberében az ipari termelés volumene 2,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,0%-kal mérséklődött. Az előző hónaphoz képest a bővülés 2,3% volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene: a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben emelkedett.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az adatok kapcsán elmondta: a kormányzati intézkedésekkel Magyarország továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a magyar gazdaságot, a magyar munkahelyeket, és hazánk továbbra is az EU azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

A magyar ipar túljutott a válságon

A magyar ipar szeptemberre túljutott a koronavírus-járvány okozta válságán - állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők az ipari termelés szeptemberi előzetes adataiból.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője azt írta, az ipari termelés teljesen kilábalt a járvány okozta válságból. A harmadik negyedévben 2,6 százalékra mérséklődött az ipar visszaesése a második negyedévi 25 százalékos zuhanást követően, míg a második negyedévhez képest 31 százalékkal nőtt a kibocsátás, amivel nagymértékben hozzájárult a gazdaság felpattanásához. Így a harmadik negyedévben  4,7 százalékra mérséklődhetett a GDP visszaesése a második negyedéves  13,6 százalékról.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, az iparnak már bőven az idei év vége előtt sikerült  ledolgoznia a termelési hátrányt, amelyet a tavaszi kényszerszünet során "összeszedett". Amíg a lendület kitart a főbb ágazatokban és nem érezteti hatását a koronavírus második hulláma, addig az ipar és így az exportteljesítmény képes lesz érdemben segíteni a gazdasági kilábalást, amely a harmadik negyedévben rekord nagyságú negyedév/negyedéves gazdasági növekedést hozhat.

Kapcsolódó írásaink