Gazdaság

Illetékmentesség mérettől függetlenül

Az új építésű lakásokra vonatkozó, ötszázalékos általános forgalmi adót a január 1. után teljesített ügyletekre kell alkalmazni, ennek gyakorlati hatását egy példával szemlélteti közleményében az OTP Ingatlanpont

Egy idén vásárolt lakás esetében egy olyan beruházásban, ahol 27 százalék az áfa, a vételár tíz százalékát a szerződéskötéskor kell kifizetnünk, a fennmaradó hányadot pedig január 1. után. Ebben az esetben az idén esedékes tízszázalékos vételárrészre 27, a jövő évben kiegyenlítendő részre pedig öt százalék áfát kell fizetnünk. A kedvezményes áfa szabályozása bizonyos területi megkötéseket is tartalmaz. Akkor alkalmazható a kedvezményes áfakulcs, ha a lakás hasznos összes alapterülete többlakásos ingatlannál nem lépi át a százötven, családi házak esetében pedig a háromszáz négyzetmétert. Emellett azokra az ingatlanokra érvényes, amelyek építési engedélye legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé válik, vagy az építését e dátumig az egyszerű bejelentés szabályai szerint bejelentik. A kedvezményes áfát ilyen esetekben 2026. december 31. napjáig kell alkalmazni.

Január elsejétől a csok igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanokra is teljes illetékmentesség jár, azok méretétől függetlenül. Abban az esetben, ha az illetéket mégis meg kell fizetni, mert a csok fejében vállalt gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg, vagy a kedvezményezett, például válás miatt, az önkéntes visszafizetés mellett dönt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézkedik az illeték kiszabásával kapcsolatban. Az illeték alapja ekkor az adásvételi szerződés megkötésekor megállapított forgalmi érték, mértéke pedig a szerződés megkötésének napján hatályos illetékmérték. Nem kell az illetéket megfizetni akkor, ha az érintett egészségügyi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom