Gazdaság

Új lendületet ad a csok a felújításoknak

A tetőtér-beépítésre igénybe vehető otthonteremtési kedvezmény népszerűségét az okozza, hogy nincs szükség ingatlan-adásvételre a támogatás igénybevételéhez

A csok népszerűségét a most bejelentett kedvezmények közül a felújításra vonatkozó támogatások növelhetik, míg az ingatlanpiacra az ötszázalékos áfa bevezetése hathat számottevően – állítják az Otthon Centrum szakértői.

Új lendületet ad a csok a felújításoknak
Főleg városok kertvárosi részein lehet népszerű megoldás a tetőtér-beépítés
Fotó: MH

Kettős hatása is lehet a tetőterek beépítésére felvehető családi otthonteremtési kedvezménynek – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. A szakértői válaszban kifejtették, a felújításra igénybe vehető támogatás a kevésbé jó állapotú családi házak iránti érdeklődést fokozhatja, hiszen ennek segítségével egy kisebb alapterületű, régebbi építésű ház felújításához és bővítéséhez kapnak segítséget az új otthont keresők. Emellett azonban lehet keresletcsökkentő hatása is, mivel azok, akik régebbi építésű családi házuk eladásával kívántak nagyobb ingatlanba költözni hitellel vagy megtakarítással, dönthetnek úgy, hogy inkább a meglévő ház bővítésére veszik igénybe a támogatást.

Ami a településeket, helyszíneket illeti, a nagyvárosi körzetek településeinek régebbi építésű családi házai értékelődhetnek fel, amelyek felújítása, bővítése a támogatás révén könnyebben megvalósítható. Emellett a fővárosi, illetve városi kertes házas övezetekben is várhatóan sokan élnek majd a lehetőséggel. A szakértői válasz egyúttal emlékeztet, az eladhatóságot elsősorban a régió, másodsorban az épület és a telek mérete, valamint a műszaki paraméterek határozzák meg. Ugyanakkor az éppen aktuális építészeti trendek, illetve a legújabb divat is jelentősen befolyásolja, hogy mennyire lesz kelendő egy ingatlan. Erre példa a kétezres évektől egyre nagyobb számban épült és népszerűvé vált földszintes, mediterrán stílusú házak, amelyeket olcsóbban lehetett megépíteni, ugyanakkor szintén tágas, de praktikus belső terekkel rendelkeztek. A kétgenerációs házak esetében éppen a kialakításuk lehet az, ami elrettenti a vásárlókat. Ezeknek az ingatlanoknak a többsége a nyolcvanas években épült. Általában többszintesek, nagy alapterülettel és nem feltétlenül jó, a mai kor igényeinek megfelelő elosztással rendelkeznek – mutat rá a szakértői válasz.

Rámutattak arra is, a csok népszerűségét a most bejelentett kedvezmények közül a felújításra vonatkozó támogatások növelhetik, míg az ingatlanpiacra az ötszázalékos lakásáfa bevezetése hathat számottevően. A csok esetében ezzel újabb lehetőségek nyílnak meg a lakás vásárlását tervezők előtt, ezzel is növelve az igénybe vevők körét. A kedvezményes áfakulcs ingatlanpiacra gyakorolt hatását pedig mi sem mutatja jobban, mint annak az év elején történt kivezetését követően az új építésű lakások piacának lassulása – tették hozzá. A tetőtér-beépítésre igénybe vehető csok népszerűségének hátterében az áll, hogy nincs szükség ingatlan-adásvételre a támogatás igénybevételéhez. Az új lakások vásárlása esetén igényelhető támogatás vagy egy meglévő ingatlan eladásából és a csokból vagy meglévő ingatlan eladása nélkül, de saját megtakarítás, hitel és a csok összegéből finanszírozott minimum egy új adásvétel (meglévő ingatlan eladásánál két tranzakció) lebonyolítását feltételezi. Ez egy család életében elég nagy felfordulással járó folyamat. Ha nincs szükség a meglévő, de szűkös otthon értékesítésére és egy új ingatlan vásárlására, az mindenképpen kényelmesebb, szerencsés esetben – ha a földszintes háznak megfelelő födéme van – a teljes építkezés bent lakva is megvalósítható. Emiatt feltételezhető az előbb említett tendencia, hogy nem a vásárlásokat, hanem a meglévő állomány felújítását, bővítését fogja inkább eredményezni.

Olcsóbb és közepes állapotú ingatlanokat keresnek a fiatalok

Harmincéves életkorig az átlagár alatti, jobbára közepes állapotú lakások a legkelendőbbek az Otthon Centrum (OC) adatbázisa szerint. A fővárosban egy használt téglalakás négyzetméteréért átlagosan 693 ezer, vidéken 343 ezer forintot fizettek a fiatalok. A családtámogatási rendszer előnyeivel élve a generáció jelentős hányada választotta a családalapítás helyszínének az agglomerációt – derült ki az Otthon Centrum tegnapi közleményéből. A harmincadik életévüket be nem töltöttek közül rossz  állapotú vagy lakhatatlan ingatlanokat csak 16 százalék vett idén az Otthon Centrumon keresztül, felújításra szorulót 22,5 százalékuk, jó állapotút 42,8 százalékuk, míg kiváló állapotút 19 százalékuk. Az elemzésből azt is megtudhatjuk még, hogy a rossz és kiváló állapotú ingatlanok a fiatalok körében 2-3 százalékkal kevésbé kedveltek, míg a közepes vagy jó állapotúakat ugyanennyivel többen preferálták. A jelenség magyarázata az, hogy a rossz állapotú ingatlanok jelentős felújítást igényelnek, amelyhez idő és pénz kell, ugyanakkor a kiváló állapotúak ára ebben az életszakaszban a generáció többségének elérhetetlen.

Szárnyal az okosmegoldásokat kínáló magyar startup

A járvány ellenére is hazai és nemzetközi sikereket ért el egy magyar startup, az ingatlanokba világújdonságként rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home Zrt., amely az elmúlt pár évben megötszörözte, 2,5 milliárd forint fölé növelte cégértékét – derült ki a cég lapunknak küldött közleményéből. A magyar cég több világújdonsága is áttörést hozott, technikai vívmányukkal a használt lakások is okosíthatók, rendszereik révén a világon elsőként jöhettek létre okosotthonokkal kommunikáló okostársasházak, és ugyancsak úttörőként mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval is megjelentek az okosotthonok piacán. A cég árbevétele a járványügyi korlátozások ellenére harminc százalékkal, kétszázmillió forintra bővülhet idén, és a sikeres nemzetközi terjeszkedés, valamint

Kapcsolódó írásaink

Felértékelődő otthoni munkálatok

ĀA koronavírus-világjárvány jelentősen átalakította a fogyasztói szokásokat, a második hullámban azonban a tavaszihoz hasonló építőipari pánikvásárlások már nem várhatók