Belföld

A gyermekvállalás fontos feltétele az önálló lakás

Január elsejétől újabb elemekkel bővül a családok otthonteremtését támogató intézkedések köre

Az otthonteremtési program jelentősége meghatározó a gyermekvállalás szempontjából – mutatnak rá a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért kutatásai.

A gyermekvállalás fontos feltétele az önálló lakás
Az elmúlt tíz évben a magyar családok lakhatását számos intézkedés támogatta
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyarok szerint az önálló otthon és a megfelelő lakásviszonyok szükséges feltételei a családalapításnak és a család bővítésének.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (Kincs) felmérései rímelnek a kormány elmúlt hetekben hozott intézkedéseire.

Egy tavaly készült kutatásuk rávilágít: a megkérdezettek egy ötös skálán 4,6-ra értékelték a megfelelő lakásviszonyok jelentőségét a gyermekvállalás szempontjából.

Egy korábbi felmérésben a gyermekvállalási korban lévő magyarok négyötöde nyilatkozott úgy, hogy
a gyermekvállaláshoz és -neveléshez szükséges az önálló otthon.

A megkérdezettek harminc százaléka szerint a megfelelő lakás nagyon fontos, a válaszadók fele pedig fontos tényezőnek gondolta.

A családok otthonteremtési programja, a csok és annak bővítése vagy akár a lakáshitel gyermekek születéséhez kötött elengedése is olyan elemei a tavaly nyáron indult családvédelmi akciótervnek, amelyek széles körű társadalmi támogatottságot élveznek, mutat rá a Kincs.

A szervezet idei felmérései alapján az is kiderült, hogy a csok a második legnépszerűbb, a családokat segítő intézkedése a családvédelmi akciótervnek, a megkérdezettek 89 százaléka egyetértett vele, míg nagy többségük, több mint négyötödük hasznosnak tartja.

Az elmúlt tíz évben a magyar családok lakhatását számos intézkedés támogatta. Kiemelkedik az otthonok megtartása érdekében a devizahitelek kivezetése, a rezsicsökkentés, 2015-től pedig az egyre bővülő otthonteremtési program. Utóbbi jövőre újabb elemekkel egészül ki, így az otthonfelújítási programmal, az ötszázalékos áfa visszaigénylésével vagy azzal a lehetőséggel, hogy illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok. A családok lakhatását segítő lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon még több gyermek születhessen meg olyan otthonokba, ahol jó gyermeket nevelni, állapítja meg a Kincs.

Kapcsolódó írásaink

Azonnali ösztönzők az ingatlanpiacnak

ĀNagyon intenzív keresletnövekedést hozhat, ha az általános ötszázalékos lakásáfa mellé életbe lépnek a kormány által kibővített otthonteremtési kedvezmények is