Gazdaság

Felértékelődő otthoni munkálatok

A koronavírus-világjárvány jelentősen átalakította a fogyasztói szokásokat, a második hullámban azonban a tavaszihoz hasonló építőipari pánikvásárlások már nem várhatók – derült ki az építőanyag-kereskedelmi hálózat tegnap közölt trendriportjából.

Felértékelődő otthoni munkálatok
Szeptemberben ismét megindult az építő-anyag-kereskedelem
Fotó: újHÁZ Centrum

Az építőanyagok forgalmának növekedésére számít 2021-ben az újHÁZ Centrum országos építőanyag-kereskedelmi hálózat – mondta Rázsóné Szórády Csilla, a társaság vezérigazgatója tegnap a társaság őszi trendriportját bemutató budapesti sajtótájékoztatón. Ennek okaként a kormányzati otthonteremtési támogatásokat említette, egyebek mellett az új építésű lakások esetében az ötszázalékos áfa ismételt bevezetését, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) többfrontos bővülését, valamint a lakásfelújítások állami támogatását, amely keretében a renoválás számlákkal igazolható költsége ötven százalékban visszaigényelhető.

A trendriportot ismertetve a vezérigazgató ismertette, az idei első három negyedévben a megszokottól eltérően alakult a forgalom. Az év első három hónapjában nőtt az árbevétel, márciusban a pánikvásárlások miatt 6,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A koronavírus-járvány miatti sokkhatás, illetve a bizonytalan helyzet miatt áprilisban és májusban azonban visszaesett a forgalom, holott máskor ez a két hónap a legerősebbek között van. Nyárra kezdett konszolidálódni a helyzet, de az adatok szerint a kivitelezők, építtetők főként azokból a termékekből vásároltak nagyobb tételben, amelyek a már megkezdett beruházások befejezéséhez szükségesek. Az augusztusi visszaesés után szeptemberben ismét beindult az építőanyag-kereskedelem – mutatott rá Rázsóné Szórády Csilla. Hozzátette, kiemelkedő forgalmat indukáltak azok a termékcsoportok, amelyek felhasználásához nem szükséges szakmai tudás, ez a tény pedig arra enged következtetni, hogy a kijárási korlátozások és az otthoni munkavégzések ideje alatt megnőtt a lakossági felújítási és kertépítési munkálatok száma. Erős növekedés volt viszont a gipszkartonoknál, festékeknél, burkolatoknál, szanitereknél és főként a kerti kiegészítőknél.

Az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint a jelenleg is zajló második hullám nem váltott ki a tavaszihoz hasonló pánikvásárlást sem a kivitelezői, sem megrendelői oldalon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom