Gazdaság

Kiemelkedően népszerűek a gyógy- és wellness-szállodák

A magyar emberek újraértékelték a belföldi utazás fogalmát, a forgalom élénkülését a közeljövőben további kampányokkal tervezi fellendíteni a Magyar Turisztikai Ügynökség

A koronavírus-járvány által egyik leginkább érintett ágazat a turizmus, és a helyzet romlásával úgy tűnik, további kihívásokkal teli hónapok következnek. A Magyar Turisztikai Ügynökség információi alapján megváltoztak az utazási szokások, az emberek jellemzően Magyarországon belül választanak utazási célpontot. A nehéz helyzet ellenére a hosszú hétvégéken zsúfoltak voltak a szálláshelyek, ezért bizakodva várják a karácsonyi időszakot.

Kiemelkedően népszerűek a gyógy- és wellness-szállodák
A szállodák rekreációs részlegei magas higiéniai követelményeknek tesznek eleget
Fotó: MH

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közlése szerint a megváltozott utazási szokások alapján az tapasztalható, hogy a vendégek nagy számban szállnak meg magánszálláshelyeken, vendégházakban, illet­ve a választásnál nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az adott szálláshelyen mennyire ügyelnek a különböző higiéniai, biztonsági előírásokra. Hozzátették, az őszi-téli időszakban ugyanakkor kiemelkedően népszerűek a gyógy- és wellness-szállodák, amelyek működésük során eleve magas higiéniai követelményeknek tesznek eleget. Az ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerencsétlen szituáció ellenére a nyár nem várt turisztikai mutatókat eredményezett, ami bizakodásra ad okot.

A magyar emberek újraértékelték a belföldi utazás fogalmát, a forgalom élénkülését a közeljövőben további kampányokkal tervezi fellendíteni az ügynökség. Kijelentették, hogy ugyan a tavalyi számoktól elmaradtak az idei összesített adatok, de az mindenképpen pozitív, hogy vidéken a szeptemberi belföldi forgalom megközelítette a tavaly szeptemberi adatokat. Ezzel szemben Budapesten rosszabb a helyzet, így a fővárosban mindenképpen új szemléletre, lépésváltásra van szükség az átvészeléshez. A MTÜ azt tanácsolja a budapesti szolgáltatóknak, hogy csábítsák a belföldi turistákat a fővárosba, próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy járjanak éttermekbe és nézzék meg az ország különböző szegleteit. A járványhelyzet ellenére, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján az október 23-31. közötti időszakra eső őszi szünetre folyamatosan nőtt a foglalások száma október folyamán. A belföldi vendégek körében a nyárhoz hasonlóan most is a Balaton és a Mátra-Bükk térsége számított a legnépszerűbbnek, míg a környező országokból érkező külföldi vendégek elsősorban Budapestet, majd a Balaton és Bük-Sárvár térségét részesítették előnyben. Ami jellemző jelenleg az ügynökség szerint, hogy rövidült a foglalási idő, ami nehezebbé teszi a tervezhetőséget, ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben a vendégek csütörtökön foglalnak péntekre.

A MTÜ beszámolt arról is, hogy a visegrádi négyek országaiból negatív koronavírusteszt birtokában a szeptemberi határzárat követően is érkezhetnek vendégek Magyarországra. A rendelkezésre álló adatok szerint a három ország közül szeptember-októberben a legtöbb vendégéjszakát, összesen 17 ezret a lengyelek töltötték el nálunk, őket követik a csehek, ahonnan 14 ezer vendég érkezett, Szlovákiából pedig 12 ezren jöttek hazánkba pihenni az őszi időszakban. Az ügynökség szerint a késői foglalások, illetve a folyamatosan változó járványhelyzet miatt a karácsonyi időszakot illetően még nincsenek mérvadó adatok. Hozzátették, hogy a szálláshelyek mindenesetre felkészültek a biztonságos üzemelésre, ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség a Covid–19 kézikönyv összeállításával és ajánlások megfogalmazásával volt segítségükre. Az ügynökség tisztában van azzal, hogy az érvényben lévő járványügyi ajánlások alapján ez a karácsony biztosan más lesz, mint a tavalyi, de bíznak benne, hogy megfelelő körültekintéssel az időszak mutatószámai a nyárhoz hasonlóan jó eredményeket hoznak majd .