Gazdaság

Kereskedelmi cégek a környezetvédelemért

Egyre több vállalkozás tér át az egyszer használatos műanyagokról az újrahasznosítható termékek forgalmazására

A kereskedelemben, a vendéglátásban és a turizmusban is lényeges a hulladék csökkentése és a környezet védelme.

Kereskedelmi cégek a környezetvédelemért
Bárki – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok – csatlakozhat az akcióhoz
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A fenntarthatóságban meghatározó a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás szerepe, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) arra buzdítja az ebben a három szektorban tevékenykedő vállalkozásokat és munkavállalókat, hogy csatlakozzanak a november 23–29. közötti európai hulladékcsökkentési hét magyarországi programsorozatához – közölte tegnap Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy hazánk tizenkettedik alkalommal vesz részt a programsorozatban, amelyhez tavaly 411 akcióval csatlakoztak. Az önkéntes rendezvénysorozat lényege, hogy a tagállamokban élő emberek, vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok és közigazgatási szervek is csatlakozhatnak hozzá minden olyan programmal, akcióval, rendezvénnyel, amely felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára – tette hozzá.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereskedelem adja a bruttó hazai össztermék (GDP) tíz százalékát, éves szinten tizenkétezer milliárd forint forgalom bonyolódik ezen a területen. A hulladékcsökkentés egyik formája, hogy egyre több vállalkozás tér át az egyszer használatos műanyagokról az újrahasznosítható termékek forgalmazására, és a hulladék képződését a csomagolás által is mérsékelni tudják.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy a járvány után új lendületet kaphat a turizmus zöld- és digitális átalakulása, és a környezetvédelemben is szemléletváltásra van szükség. Elmondta: tavaly naponta százezer repülő- és 83 ezer hajójárat közlekedett. A hulladékcsökkentési héten százmillió forintos pályázatot hirdetnek a kistermelők támogatására, hiszen fontos, hogy a magyarok hazai termelőktől vásároljanak.

Kapcsolódó írásaink