Gazdaság

Azonnali ösztönzők az ingatlanpiacnak

Nagyon intenzív keresletnövekedést hozhat, ha az általános ötszázalékos lakásáfa mellé életbe lépnek a kormány által kibővített otthonteremtési kedvezmények is

Családi házak esetén szinte azonnal, már a jövő év elején megmutatkozhat az ötszázalékos lakásáfa pozitív hatása. A csok kibővített kedvezményei, beleértve az illetékmentességet is, ami szintén milliós tétel lehet, egyértelműen élénkítik majd az ingatlanpiacot.

Azonnali ösztönzők az ingatlanpiacnak
A kedvezmények által könnyebb belevágni egy családi ház építésébe
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Építőipari szempontból a hatás vizsgálata során külön kell választani a családi házakat és a társasházakat – válaszolták lapunk megkeresésére az Új-Ház Centrum szakértői. A családi házaknál jóval egyszerűbb az építési engedélyek kiadásának folyamata, illetve ezeknél a típusú építkezéseknél a beruházási döntések is jellemzően könnyebben megszületnek. E tényezők miatt a szakértők arra számítanak, hogy az áfacsökkentés pozitív hatása ebben a szektorban jóval korában, már a jövő év első felében megmutatkozik. A nagyobb méretű társasházaknál viszont három tényezőt kell figyelembe venni – áll a szakértői válaszban. Az egyik ilyen, hogy a tervezési és engedélyeztetési folyamat jóval bonyolultabb. Másrészt ezeknek az építkezéseknek a megkezdése előtt jellemzően közműfejlesztésre is szükség van, ami szintén időt vesz igénybe. Harmadrészt pedig az ilyen projekteknél szokásos megfelelő kiviteleztetői versenyeztetés folyamata is jóval hosszadalmasabb, mint egy átlagos családi ház esetében. Ezek miatt a kedvezmények, könnyítések hatása várhatóan inkább csak 2021 második felében mutatkozik majd meg, kivéve azokat a társasházépítéseket, ahol már megvan a jogerős építési engedély, illetve a projekt előkészítettsége magasabb szinten van.

A kormány bejelentése szerint az ismét bevezetett ötszázalékos lakásáfa a 2022. december 31-ig zajló építkezések esetében lesz érvényben, tehát ezzel minimum két évig lehet kalkulálni. Jelen állás szerint azáltal, hogy a kedvező áfa mértéke immár nem csak a rozsdaövezetekre vonatkozik, ezen területek piaci potenciatöbblete megszűnhet. Ugyanakkor – hívták fel a figyelmet – e területek esetében egyelőre nem tudni, hogy a kedvezmény alkalmazása határidőhöz kötött-e. Az Új-Ház Centrumnál úgy látják, az alkalmazási határidő általános meghosszabbítása kedvező hatást gyakorolna a gazdaságra, illetve a szektorra, ahogyan a korábbi, 2016–2019 között érvényben lévő ötszázalékos áfa is folyamatosan lendületben tartotta a piacot.

Ami a keresletet illeti, a szakértők úgy látják, az utóbbi időszakban megnövekedett építőipari költségek miatt a kereslet inkább a megfizethető árú, kisebb alapterületű lakások felé fogja terelni a piacot. De ezek a kategóriák sosem mozognak teljesen külön, ha szerényebb mértékben is, de a családi házak iránti keresletnövekedéssel is lehet számolni a következő időszakban.

A csokkal kapcsolatban emlékeztettek, 2015. júliusi indulása óta több mint hatvankétezer családnak segített az otthonteremtésben. Az, hogy 2020 második negyedévében 81 százalékkal nőtt a csokot igénylők száma 2019 azonos időszakához képest, tisztán mutatja ösztönző erejét. Ha ez a hatás kiegészül az ötszázalékos lakásásáfa hatásával, az várakozásaik szerint nagyon intenzív keresletnövekedést eredményez – húzták alá válaszukban. Kitértek arra is, a használtlakás-piacot érintő négyszázalékos vagyonszerzési illeték akár milliós nagyságrendű is lehet.
A bejelentett illetékmentességnek köszönhetően ez a jelentős összeg ottmarad a vevők zsebében, emiatt az Új-Ház Centrumnál a használtlakás-piac élénkülésével is számolnak. Ez a fellendülés a piaci körforgásnak megfelelően várhatóan pozitívan csapódik majd le az új építésű otthonok iránti keresletben is.

Kapcsolódó írásaink