Gazdaság

Fogyasszunk finom, magyar baromfit!

Kampány indul a baromfi és a tojás fogyasztásának ösztönzésére

Kampány indul a baromfi és a tojás fogyasztásának ösztönzésére. A népszerűsítő kezdeményezéssel az ágazat szereplői törekednek ezen áruk széles felhasználási lehetőségeinek bemutatására.

Fogyasszunk finom, magyar baromfit!
Ösztönzőkampányt indít a kitűnő minőségű baromfihús és baromfitermékek népszerűsítése érdekében az Agrárminisztérium, az Agrármaketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács
Fotó: MH

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat teszi ki, sőt mi több, Magyarország harmadik legfontosabb exportcikke is a baromfi – emelte ki Nagy István agrárminiszter budapesti sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy ösztönzőkampányt indít a kitűnő minőségű baromfihús és baromfitermékek népszerűsítése érdekében az Agrárminisztérium, az Agrármaketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Az idén november 1-jétől november 30-ig tartó kampány kiemelt célja az egészségtudatos vásárlásra és táplálkozásra való buzdítás, valamint a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy a baromfitermékek is részei lehetnek a mindennapi étkezéseknek. Felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyarok csaknem 35,5 kilogramm baromfit esznek évente, ennek több mint hetven százaléka csirkehús.

Hozzátette: a tojásfogyasztás is nőtt az utóbbi években, míg 2015-ben 133 darab volt az egy főre eső tojásfogyasztás, úgy 2018-ban ez 158 darabra emelkedett. A tárcavezető megemlítette, hogy a koronavírus-járvány erre a területre is hatással volt, ugyanakkor a hazai baromfiágazat ilyen körülmények között is képes volt helytállni és a lakosság számára biztosítani a folyamatos élelmiszer-ellátást.

Nagy István elmondta, 2021-ben léphet hatályba az a minisztérium által készített jogszabály, amely pontosabb, egyértelműbb információk feltüntetését teszi kötelezővé a tojásoknál, amellyel céljuk, hogy a hazai termelők pozícióját erősítsék, illetve hogy megkönnyítsék a vásárlók választását.

Az agrárminiszter megkérte az áruházláncok képviselőit, hogy a tálcás tojások esetében is önkéntes alapon legyenek a segítségükre, jelöljék meg mindazokat a tojásokat, tálcákat, amelyek garantáltan magyar termelőktől származnak, hiszen ezzel tudják igazán erősíteni a hazai gazdaságot és tudják támogatni a hazai baromfitermelőket.

A fogyasztás növeléséhez elengedhetetlen, hogy megismertessük a hazai fogyasztókat a jó minőségű, egészséges és kedvező áron elérhető hazai tojással és baromfihússal, ezért a kampány során törekednek ezen áruk széles felhasználási lehetőségeinek bemutatására – tette hozzá.

Csorbai Attila, a BTT elnöke elmondta, hogy ugyan érezhető volt a koronavírus-járvány miatti visszaesés, sok minden átértékelődött, a pandémia például ráébresztette az embereket arra, mi a valós értéke egyes termékeknek. Érdekes adat, hogy a járványidőszak alatt a készítmények aránya nagyobb vásárlórétegre talált, hiszen akik otthon maradtak, könnyen elkészíthető, egyszerű élelmiszereket kerestek, és ebbe beletartoznak a baromfikészítmények.

Hungarikumnak számít, hogy hazánkban a legnépszerűbb csirke mellett az összes többi baromfifajból jelentős mennyiség fogy – emelte ki. Pulykából és kacsából 3-3 kilogramm, lúdból pedig egy kiló a fogyasztás évente fejenként, ami kiemelkedő értéknek számít Csorbai Attila szerint.

Hozzátette: nagyon örül annak, hogy az étkezésitojás-termelés is növekszik, valamint az is örvendetes, hogy az emberek egészséges, finom ételként tekintenek rá, bár fontos a további népszerűsítése, hiszen a nyugati kultúrához képest még elmarad ez a szám.

Idén a koronavírus- és madárinfluenza-járvány miatt az ágazat termelése tíz százalékkal csökkenhet. Baromfihúsból hétszázezer tonnát állítottak elő tavaly a BTT adatai alapján, étkezési tojásból pedig évente 1,2–1,3 milliárd darabot termelnek.

Kapcsolódó írásaink

Az agrárium kitűnőre vizsgázott

ĀFolyamatosan figyelemmel kíséri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszer-higiéniára vonatkozó szabályok betartását támogató szemlék formájában, a járvány alatt fontos a biztonság erősítése