Gazdaság

Élénken figyeli a piac az elnökválasztást

Hétindító. A hazai szeptemberi kiskereskedelmi termékforgalom változatlan lehetett a tavalyi évhez képest, míg augusztusban éves alapon visszaesés volt tapasztalható

Szeptemberben javulás lehetett az ipari termelésben, és ez kedvezően hatott az exportra, illetve a külkereskedelmi áruforgalomra.

Élénken figyeli a piac az elnökválasztást
Kamatdöntő ülést tart csütörtökön az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, ám a szakemberek várhatóan nem változtatnak az alapkamaton
Fotó: AFP/Daniel Slim

Az Amerikai Egyesült Államokra figyel a héten az üzleti világ és a piac is, hiszen a keddi elnökválasztás mellett fontos makrogazdasági mutatók is megjelennek. A piac nemcsak az új elnök személyére kíváncsi, hanem az is fontos, hogy az eredmények közzétételét követően milyen lesz a felek reakciója, így például sor kerülhet e bizonyos államokban újraszámlálásra. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntő ülést tart csütörtökön, de nem várható változás, az alapkamat marad a 0,25 bázispontos sávban – nyilatkozta lapunknak Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az eszközvásárlási programban sem várható újabb bejelentés – tette hozzá. Hétfőn ISM bizalmi indexek lesznek ismeretesek az októberi feldolgozóiparról. Szerdán októberi munkaerőpiaci jelentést tesz közzé az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet, itt javulás lehetett, hiszen októberben 750 ezer új állás jöhetett létre az Egyesült Államokban – közölte Németh Dávid. Csütörtökön a statisztikai hivatal heti munkaerőpiaci adatot tesz közzé, itt is enyhe javulás lehetett, csakúgy mint az októberi munkanélküliségi rátánál, amely 7,7 százalékra csökkenhetett. Ezt pénteken teszi közzé a startisztikai hivatal.

Az eurozónában csütörtökön teszi közzé az Eurostat a szeptemberi kiskereskedelmi forgalmat, amikor is az elemzői várakozás szerint háromszázalékos lehetett a növekedés. Augusztusban négyszázalékos volt. Németországban szintén csütörtökön lesz aktuális a szeptemberi ipari megrendelések alakulása. Itt az előző hónaphoz képest kétszázalékos lehet a növekedés, év/év alapon viszont visszaesés várható. Pénteken jelenik meg a szeptemberi ipari termelés, az előző hónaphoz képest itt is növekedés lehetet, a tavalyi év azonos hónapjához képest viszont ötszázalékos csökkenés.

Hazánkban ma októberi beszerzési menedzserindex lesz ismert, a szeptemberi 48,8 pont volt. Németh Dávid szerint októberben is erre az értékre lehet számítani, az index ötven pont felett mutat javulást. Csütörtökön teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi kiskereskedelmi forgalmat, ami augusztusban 0,7 százalékkal esett vissza. Szeptemberben ehhez képest némi javulás lehetett, ami annyit jelent, hogy éves alapon nem várható változás. Szintén csütörtökön teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti kamatot, ami marad 0,75 százalékon. Szeptemberi ipari termelési adatot tesz közzé a KSH pénteken, itt az elmúlt hónapokra alapozva javulásra lehet számítani. Ugyancsak pénteken jelenik meg az előzetes szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom. Ezt az ipar is befolyásolja, így arra lehet számítani, hogy növekedett az export –hívta fel a figyelmet az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Módosulhat az alapkamat

ĀHétindító. Az Egyesült Államokban munkaerőpiaci, illetve költségvetési adatok fognak kijönni, valamint a Markit feldolgozóipari menedzserindexe jelenik meg