Gazdaság

Indul az év végi vásárlási szezon

Közeleg az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító nap, a Black Friday. A koronavírus-járvány mindenhol átírhatja a korábbi években megszokott forgatókönyvet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete megosztotta, mit érdemes megfontolni, mielőtt belevetjük magunkat az akciók tengerébe. A koronavírus-járvány idén számos mindennapi tevékenységet átírt, így azt is, honnan és mennyit vásárolnak az emberek.

Indul az év végi vásárlási szezon
Okostévékért küzdő vásárlók Brazíliában, a 2017-es Black Friday-en - idén nem valószínű, hogy ilyen képek készülhetnek
Fotó: Suamy Beydoun / AGIF / AGIF vi

A magyar piacon az idén a kiskereskedelmi forgalom bővülése eddig elmaradt az elmúlt években látott tempótól, a válságidőszakokban pedig egyébként is csökken a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet - derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében.

Azért az valószínűsíthető, hogy az év utolsó heteiben az év előző időszakához képest nagyobb lesz a forgalom, sokan ilyenkor vesznek drágább gépeket az otthonaikba. Ezt mutatja, hogy a karácsonyi ajándéknak is beillő elektronikai cikkek (például zenelejátszók, hangfalak) tartós műszaki cikkek (mosógép, mosogatógép, hűtőgép), konyhai kisgépek (mint a kávéfőző, turmixgép), valamint kép- és hanghordozók forgalma az elmúlt évek tapasztalatai szerint az év utolsó negyedében jóval magasabb, mint az év korábbi részében.

A hivatalos KSH-adatok szerint tavaly a magyar vásárlók 122 milliárd forintot költöttek ezekre október elejétől december végéig, vagyis napi átlagban 1,3 milliárd forintot. 2019 többi negyedévét ez a forgalom 58 százalékkal haladja meg.

A pandémia miatt kérdés, hogy az idén mekkora lesz a vásárlási hajlandóság a karácsony előtti hetekben, hogyan alakul majd a szezonban kiemelt szerepet játszó Black Friday, azaz a „Fekete Péntek".

Az Egyesült Államokból útjára indult „bevásárlási nap" hagyományosan az ünnepi vásárlási szezon kezdetét jelenti, manapság azonban már nem csak erre a napra korlátozódik: Magyarországon sok üzletben a hivatalos időpont előtt is elérhetőek már a Black Friday-akciók.

A legfontosabb minden vásárló számára, hogy körültekintően válasszon a Black Friday-napokon és a karácsonyi vásárlások során, legyen szó bármilyen termékről, gépről. Magyarországon egyébként körülbelül tíz éve érhetőek el a Black Friday-akciók és igen komoly összeget költenek a vevők az adott napokon. Az Emag magyar webáruház adatai szerint tavaly a magyarok 136 ezer terméket rendeltek a Black Friday-akció első hét órájában összesen 3,4 milliárd forint értékben. A leggyorsabban fogyó termékek között volt laptop, mobiltelefon, mikróhullámsütő és akkus fúrócsavarozó is. Gazdára talált azonban több mint húszezer termék az otthon, barkács és állattartás kategóriából, 14 ezer szépségápolási cikk, több mint 9200 háztartási kisgép és több mint nyolcezer háztartási nagygép is.

A mostani Black Friday más lesz


A pandémia jelentősen átírhatja a forgatókönyvet. A karácsonyi ünnepek szempontjából legfontosabb hat hétben például 22-25 százalékkal csökkenhet a forgalom idén a boltokban éves szinten az amerikai ShopperTrak, kiskereskedelmi elemzésekkel foglalkozó vállalat szerint. Ha így is lesz, a Black Friday még így is az idei ünnepi szezon egyik legforgalmasabb bevásárlónapja lesz az üzletekben, ami idén az online vásárlásoknak köszönhető: az internetes eladások idén éves szinten harminc százalékkal nőhetnek globálisan ebben az időszakban. 

Kapcsolódó írásaink