Gazdaság

Kifizetődhet a kivárás a lakáspiacon

Január elsejétől a csok igénybevételével vásárolt ingatlanok után nem kell illetéket fizetni

A tervek szerint január elsejével érvénybe lépő ötszázalékos lakásáfa, a lakásfelújítási támogatás, a tetőtér-beépítésre igénybe vehető csok és illetékmentesség új lökést adhat az ingatlanpiacnak.

Kifizetődhet a kivárás a lakáspiacon
A felújított házak helyett ismét előtérbe kerülhetnek az új építésűek
Fotó: MH/Katona László

A koronavírus-járvány okozta, az év elején tapasztalt zuhanás után nyárra ismét magára talált a hazai ingatlanpiac, majd októberben négy olyan kormányzati bejelentés történt, amelyek némi optimizmusra adtak okot mind a vevők, mind az elemzők számára. A 27 százalékos áfakulcs, a rozsdaövezeti jogszabály beharangozása, a koronavírus-járvány és a MÁP+ elszívó hatása összességében jelentős lassulást hozott az új építésű ingatlanok piacán, ezt a trendet az ismét öt százalékra csökkentett áfa enyhíti, sőt talán meg is fordíthatja az OTP Ingatlanpont szakértői szerint. Hozzátették, már most kijelenthető, a kínálati oldal bővülése várható. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a szigorodó energetikai előírások, a dráguló telkek, az építőanyagok és szakemberek iránti megnövekedett kereslet által okozott várható árnövekedés miatt az áfacsökkenés valójában nem fogja a húszszázalékos megtakarítást teljesen meghagyni a vevők zsebében.

A legalább egy gyermeket nevelő családok által igénybe vehető lakásfelújítási támogatással megfordulhat az építőiparban dolgozó szakemberhiánnyal is magyarázható eddigi trend, miszerint a vásárlók inkább felújított lakást vesznek. Az, hogy a lakásfelújítási költségek fele, maximum hárommillió forint januártól visszaigényelhető az államtól, lökést adhat azon használt ingatlanok pia­cának, amelyek felújítása pár millió forintból kigazdálkodható. Ugyanígy sor kerülhet
a saját ingatlanok eddig halogatott felújítására, és megfontolandó lehetőség az eladás előtt álló ingatlanok értéknövelő beruházásainak megvalósítása is, a magasabb eladási ár reményében. Négyzetméterenként kétszázezer forintos költséggel kalkulálva ez a támogatási forma már egy harminc négyzetméteres lakás teljes körű felújításánál és korszerűsítésénél is maximálisan kihasználható.

Január elsejétől a csok igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanokra is él az illetékmentesség, ami a teljes piacra pozitív hatással lehet. Ez az intézkedés egy kisebb vidéki, tízmilliós ingatlannál már négyszázezer forint, míg egy ötvenmilliósnál kétmillió forint kedvezményt jelent, ami miatt már érdemes megfontolni, hogy az idei év végéről 2021-re csúsztassák a potenciális érdeklődők az ingatlanvásárlást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom