Gazdaság

Bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok

A kedvező szint fenntartásához a kormány munkahelyvédelmi, -teremtési intézkedései is hozzájárultak, a közfoglalkoztatás nem emelkedett

A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi közlése szerint szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,482 millió volt, ami az előző havihoz képest 32 ezerrel, tavaly szeptemberhez képest 24 ezerrel kevesebb. A foglalkoztatást a járvány második hulláma is jócskán befolyásolja.

Bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok
A foglalkoztatási ráta az országon belül továbbra is eltéréseket mutat
Fotó: MH/Katona László

A foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a hetven százalékot – mondta tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatásért felelős államtitkára az M1-en.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva üdvözölte, hogy a foglalkoztatottság csekély mértékű visszaesése ellenére is majdnem 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon. A kedvező szint fenntartásához a kormány munkahelyvédelmi, munkahelyteremtési intézkedései is hozzájárultak – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a foglalkoztatási ráta az országon belül jelentősen eltér, hiszen Észak-Magyarországon az országos átlagnál jóval magasabb, a nyugati országrészben viszont lényegesen alacsonyabb a munkanélküliség.

Az államtitkár úgy véli, hogy az egyenlőtlenséget a beruházások ösztönzésével mérsékelni lehet. Bodó Sándor szerint a 25 év alattiak elhelyezkedési támogatásait is fenn kell tartani, bár üdvözölte, hogy a legfiatalabb korosztályban a mostani válság ellenére is lényegesen alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint 2010 előtt volt.

A KSH tegnapi közlése szerint a július–szeptemberi, három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,486 millió, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt. Szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,482 millió volt, ami az előző havihoz képest 32 ezerrel, tavaly szeptemberhez képest 24 ezerrel kevesebb. A munkanélküliek átlagos létszáma harmadik negyedévben 208 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos volt. A munkanélküliek száma 46 ezerrel, a ráta 0,9 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában kiemelte, hogy kisebb részben a második hullám megjelenése, nagyobb részben szezonális hatások miatt szeptemberben megállt a foglalkoztatás emelkedése, sőt, az előző hónaphoz képest romlás tapasztalható. A második hullám okozta bizonytalanság és az esetleges korlátozásoktól való félelem rontja a munkaerőpiaci helyzetet: a vállalkozások nem szívesen vesznek fel ilyen bizonytalan helyzetben új munkavállalókat – jegyezte meg. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a munkanélküliség nem növekedett jelentősen, és így a közfoglalkoztatás felpörgetése is egyelőre elmaradt. A munkaerőpiaci helyzet hosszabb távú javításához szükséges a szakképzés javítása, illetve a felsőoktatásban való részvétel emelése – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom