Gazdaság

Otthonteremtő lehetőség rejlik a beépíthető tetőtérben

A több részletben bejelentett intézkedések középpontjában ezúttal a többgenerációs házbővítés áll, ezt az opciót a statisztikák szerint eddig kevesen vették igénybe

Fokozatosan újabb és újabb elemekkel bővül az állami lakásprogram: most a tetőtéri lakások kaphatnak lökést egy új lépéssel: a csok teljes összegét fel lehet használni többgenerációs családi házak kialakítására.

Otthonteremtő lehetőség rejlik a beépíthető tetőtérben
Jelentősen csökkent a beépíthető telkek száma, egy tetőtér azonban újabb lakhatás is lehet
Fotó: MH

Újabb, a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó terület kerül be az állami lakásprogramba. A legújabb kormányzati terv szerint a tetőtér-beépítéssel készült új lakások kapnának állami támogatást. A gyermekes családok a csok teljes összegét erre a célra fordíthatják, ami lakásonként maximum 10 millió forintot jelent – derült ki az Ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó Money.hu legfrissebb elemzéséből. A KSH adatai szerint a 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint egy százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő – írta az elemzésben Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A most bejelentett intézkedések középpontjában is a családi házak többgenerációs bővítése áll.

A tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. Az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt öt évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett, és a megyeszékhelyeken is negyvenszázalékos drágulás történt. A kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására, az új programmal ez a szegmens kaphat lendületet – fogalmazott a szakember. Idén októberben nem ez az első bejelentés, ami használt ingatlanokra vonatkozik. Várhatóan januártól az állam ötvenszázalékos, maximum hárommillió forintos támogatást ad a gyermekes családok lakásfelújítási kiadásaira.

Az Ingatlan.com adatai szerint a budapesti tetőtéri lakások medián négyzetméterára október végén 771 ezer forint volt a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 427 ezer forintért kínálták ezeket négyzetméterenként a tulajdonosok, a kisebb vidéki városokban pedig 465 ezer forintért. A beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 360 ezer forintos árszint a jellemző. A kisebb vidéki városokban ugyanezeket 354 ezer forintért hirdették a tulajdonosok. A községekben lévő tetőtér-beépítésre alkalmas házak pedig 254 ezer forintos négyzetméteráron kerültek a piacra.

Egy lakáskorszerűsítés, –bővítés, ezen belül, akár egy tetőtér-beépítés, jelentős kiadással járhat, de a bankok palettáján régóta elérhetőek a szóban forgó lakásberuházásokhoz felvehető lakáshitelek. A Money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető öt és tízmillió forintos, végig fix törlesztőrészletű húszéves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31-33 ezer, a nagyobb hitelnél pedig 64-65 ezer forint. Amint életbe lép a bejelentett tetőtér-építési támogatásra vonatkozó program, még ennél is kisebb ráfordítással valósítható meg a kivitelezés.

Kapcsolódó írásaink