Gazdaság

Pályázni lehet az illegálisan lerakott hulladék elszállítására

Tisztítsuk meg az országot! program

Két kiemelt pályázati konstrukciót hirdet meg a Belügyminisztérium (BM) valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében.

A BM-nél önkormányzatok, az ITM-nél pedig civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra az illegálisan lerakott hulladék felszámolásához. A projektre összességében 13 milliárd forint áll rendelkezésre. Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, a legfontosabb cél a vasutak, közutak, kerékpárutak, folyópartok, erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok, önkormányzati közterületek megtisztítása a környezetet elcsúfító, illegálisan lerakott hulladéktól. Az ITM-nél november 9-től lehet pályázni a támogatási keret kimerüléséig. Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára elmondta: lényeges, hogy az érintettek gondoskodjanak a megtisztított terület megfigyeléséről. Elmondta, hogy az ezer lakos alatti települések legfeljebb kétmillió, a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok húszmillió forintig pályázhatnak. Az önkormányzatok november 5-ig pályázhatnak, a belügyminiszter december 7-ig hoz döntést.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több hulladékot hasznosítunk újra

ĀLényeges csökkenés tapasztalható a települési törmelékek esetében, az eredmények az építőipari és az ipari újrafeldolgozás arányában voltak tavaly a legkiemelkedőbbek