Gazdaság

Biztonságos alapokon a téli földgázellátás

A teljes tárolói kapacitás feltöltését követően, október közepétől a gáztárolók ütemezetten átálltak kitárolási üzemmódra – A járványhelyzetben fokozottan figyelnek a működtetésre

Megteltek a hazai gáztárolók, így a fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított. A betárolási időszak végére a tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) idén is kiemelten ellenőrzi az ellátás zavartalanságát, biztonságát.

Biztonságos alapokon a téli földgázellátás
A törvény által előírt biztonsági készletek mellett kereskedelmi célú gáztárolás is folyik hazánkban öt helyszínen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ország téli földgázellátását a folyamatos földgázimport, a tárolói készletek és a hazai kitermelés együttesen biztosítja. Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal sajtófőnöke elmondta, a fűtési szezonban a föld alatti gáztárolók szerepe meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele innen származik. A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztás legalább hatvan százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni. A háztartások ellátásáért felelős egyetemes szolgáltató nyilatkozatában közölte, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve, 2,1 milliárd köbméter földgázt betároltatott.

Az energiaszolgáltatóktól kapott információk alapján a Hivatal megállapította, hogy az ország 2020/2021. évi téli földgázellátása biztosított – húzta alá Scherer Zsolt. A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége október elején több mint 6,4 milliárd köbméter volt, ebből a piaci célra betárolt mennyiség 2,8 milliárd köbméter.

A tavalyihoz hasonlóan október közepére az engedélyezett teljes tárolói kapacitás megtelt, majd a tárolók ezután ütemezetten átálltak kitárolási üzemmódra. A letárolt kereskedelmi készleten felül továbbra is rendelkezésre áll a biztonsági készlet (1,45 milliárd köbméter), amely szélsőséges körülmények között – így különösen földgázellátási válsághelyzet vagy üzemzavar esetén – szolgálja a lakosság biztonságos és folyamatos ellátását.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal idén a járványhelyzetre is tekintettel fokozottan ellenőrzi, hogy a hazai földgázrendszerek minden tekintetben megfeleljenek a műszaki-biztonsági előírásoknak.

A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra folyamatosan nyomon követhető a Mekh.hu oldalon.

Magyarország földgáztárolóinak készletszintalakulása

Monitorozzák a minőséget

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minden évben ellenőrzi a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását, az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét, monitorozza a földgázellátás minőségét, biztonsági paramétereit és a földgáztartalékok mennyiségét. Folyamatosan vizsgálja a magyar földgáz­piac helyzetét, az egyes szereplők aktivitását. Rendszeresen monitorozza a hazai és az európai uniós tagállamokban lévő földgáztárolók készletszintjének alakulását, az árak változását, ezen felül az euró és a dollár árfolyamának alakulását, mivel a földgázelszámolások dollárban vagy euróban történnek.


Tartalék és folyamatos utánpótlás

A Hivatal kimutatásai alapján elmondható, hogy a korábbi években is elegendő földgáztartalék állt hazánk rendelkezésére, és mindig biztosított volt a szükséges utánpótlás. A biztonsági tárolók előírt kitárolási kapacitása legalább negyvenöt napon keresztül húszmillió köbméter/nap. A törvény által előírt biztonsági készlet a háztartási és a kommunális felhasználók biztonságos földgázellátását szolgálja. A biztonsági készletek mellett kereskedelmi célú gáztárolás is folyik hazánkban öt helyszínen.
(MOA)

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült

Kapcsolódó írásaink