Gazdaság

A legalacsonyabb gázár is szúrja már a baloldal szemét

A világpiaci tendenciák a mai napig lehetővé teszik a rezsicsökkentéssel elért árak fenntartását, így 28 hónapja Magyarországon a legolcsóbb a földgáz az Európai Unión belül

Újabb tét nélküli ígéret, de akár egy lehetséges privatizáció előkészítése is állhat a baloldal gázárakra vonatkozó javaslatai mögött. Nem veszik figyelembe azt a tényt, miszerint a gázmolekula beszerzési ára a végfelhasználói díjnak csak mintegy felét teszi ki, és azt sem, hogy a hatósági árazás a szolgáltatáshoz kapcsolódó költségek növekedését is kompenzálja.

A legalacsonyabb gázár is szúrja már a baloldal szemét
A hazai szükségletet majdnem kilencven százalékban külföldi eredetű gáz fedezi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Több szereplő is felvetette az elmúlt időben a lakossági gáz árának további csökkentését – tudta meg lapunk. Mindezt úgy, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által havonta közzétett ár-összehasonlító vizsgálat szerint immár 28 hónapja a hazai (budapesti) lakossági gázár a legolcsóbb az unióban. Az MSZP–Párbeszéd arra hivatkozik, hogy a világpiaci árak további csökkentést is lehetővé tesznek. A felvetéseknek több céljuk is lehet. Rövidebb távon ilyen a hatósági ár megszüntetése, amelyre hivatkozva majd a remélt szivárványkoalíció egy lépéssel szabadárassá teszi a rezsiárakat, sokszorosára emelve a háztartások rezsiköltségeit. Másik lehetséges irány, hogy az állami tulajdonú MVM-csoportot akarják ellehetetleníteni, majd áron alul privatizálni, de az is lehet, hogy a szerencsi választási kudarc után már egyszerűen nincs tétje, bármit ígérhet a baloldal.

A javaslatok emellett egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy milyen állandó tételeket fizetünk meg a gázszámlában. A földgáznak az egyetemes szolgáltatás árával fedezett költségei közül legfontosabb a földgázmolekula beszerzési költsége, amely végfelhasználó által a földgáz egyetemes szolgáltatásért fizetett díjával fedezett költségeknek átlagosan az ötven-hatvan százalékát teszi ki. A szolgáltatás nyújtásához szükséges többi költség (például a földgázelosztó- és -szállítórendszer használati díjának, a zavartalan téli ellátáshoz szükséges tárolói készlethez kapcsolódó költségeknek) szintjére nincs közvetlen, lényegi hatással a földgázpiacokon tapasztalható árak változása. Ezenkívül azt sem vették figyelembe a baloldalon, hogy a hazai gázszükségletet majd kilencven százalékban külföldi eredetű gáz fedezi. Az import energiahordozót pedig nagyarányú szállítási költséggel összefüggő díjak terhelik.

Ismert tény, hogy az elmúlt csaknem nyolc év során a kormányzat tudatosan arra törekedett, hogy kiemelt szerepet kapjon az egyes háztartások rezsijellegű kiadásainak mérsékelt színvonalon tartása, ezáltal csökkentve a teljes háztartási kiadásokon belül a felhasznált energiáért fizetett díjak arányát. Ebből a célból 2010-től megfékezték a 2009-ben már tapasztalható gázár- és éves alapdíjnövekedési tendenciát, majd 2013-tól több lépcsőben megtörtént a lakosság által fizetendő díjak jelentős mértékű csökkentése.

A sajtóban is megjelent egyes információk és szabadon elérhető adatok alapján látható, hogy a földgáz világpiaci ára az elmúlt csaknem tíz évben csökkenő tendenciát mutatott, ami esetleg indokolhatja a földgáz egyetemes szolgáltatási díjszabásának újragondolását.

A rezsicsökkentéssel azonban az Orbán-kormány mintegy megelőlegezte ezt a lakosság számára. Az egyes árcsökkentő lépéseket megalapozó elemzések pontosnak bizonyultak, a világpiaci tendenciák a mai napig lehetővé teszik a rezsicsökkentéssel elért árak fenntartását, így 28 hónapja Magyarországon a legolcsóbb a földgáz
az unióban.

Amíg a földgáz ára csökkent, addig az alapul vett 2,6 százalékos éves infláció az egyetemes szolgáltatás nyújtásához igénybe vett szolgáltatások esetén a kapcsolódó költségek növekedését okozhatta, valamint a bérszínvonal emelkedésével párhuzamosan annak kigazdálkodása bele kell épüljön a szolgáltatás árazásába.

Összefoglalva elmondható, hogy a gázárak csökkenése, valamint a szolgáltatás nyújtásához igénybe vett további tételek árának növekedése egymással ellentétes irányba ható tényezők, lényegében a gázárak csökkenő tendenciája ad lehetőséget az egyéb beépülő szolgáltatások és költségek áremelkedésének fedezésére. És annak ellenére, hogy a földgáz egyetemes szolgáltatásban alkalmazott hatósági árai 2014 óta lényegében változatlanok, a kormányzat az elmúlt évek során két alkalommal is segítette a lakossági fogyasztókat utalvány formájában a közműszolgáltatások költségeinek kifizetésében.

Az árak tényleges összetevői, avagy a számla tartalma


Az egyetemes szolgáltatás (lakossági) fogyasztói részére kiállított számlának két összetevője van, az egyik az egyetemes szolgáltatási alapdíj, ez nyújt fedezetet a földgázelosztók költségeire. A másik az egyetemes szolgáltatási gázdíj, ami számos költségtényező fedezetét biztosítja. Ilyen a földgázmolekula-díj, az elosztói forgalmi díj, a szállítói költségek (határkeresztező kapacitások díja, az országon belüli szállítás kapacitás- és forgalmi díja), a tárolás és a szagosítás költsége. Az egyetemes szolgáltatási díj része még az egyetemes szolgáltatók és nagykereskedők működési költségei, ebbe beletartoznak az ügyfélkiszolgálással összefüggő költségek, a számlázási és díjbeszedési tevékenységgel összefüggő, valamint a hátralékkezeléssel összefüggő költségek, ezenkívül az iparági szereplők közötti együttműködés (adatcsere) költségei. Szintén beletartoznak a követeléskezelési és behajtási költségek, továbbá a meg nem térülő követelések után elszámolt veszteségek is.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

Megteltek a hazai gáztárolók

ĀJövőre már Szerbiából is érkezhet földgáz, annak köszönhetően, hogy a déli szomszédunkkal összekötő vezetéknek jelentősen megnő a kapacitása, kétirányú szállításra is alkalmas lesz