Gazdaság

Digitális formában kezdte meg szakképzésfejlesztést támogató programját a Magyar Divat & Design Ügynökség

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) digitális formában indította el szakképzésfejlesztést támogató programját, amely kisfilmeken és online kerekasztal-beszélgetéseken keresztül nyújt perspektívát a szektorban tanuló és dolgozó fiatalok részére – számolt be az ügynökség sajtóközleményében.

Digitális formában kezdte meg szakképzésfejlesztést támogató programját a Magyar Divat & Design Ügynökség
Bata-Jakab Zsófia: Szeretnénk, hogy ez a sikertörténet a jövőben is folytatódhasson
Fotó: MH/Katona László

A tájékoztató szerint az ügynökség célja, hogy egy versenyképes életpálya-modell felállításával vonzóvá tegye a szakmát a pályaválasztás előtt állók számára, utánpótlást biztosítva az ágazatnak. A szervezet működésének egyik fontos stratégiai pillére a szakképzés-fejlesztés támogatása, mellyel a kreatívipari oktatás színvonalának magasabb szintre emelésére törekszik. Hozzá tették – ügynökség a szakképzési intézményekkel folytatott együttműködéseivel járul hozzá ahhoz, hogy a tananyag összhangban legyen a munkaerőpiac elvárásaival.

Az MDDÜ kérdőívet állított össze a textil- és ruházati iparban tanulók és oktatók számára, amelyet egy szakmai munkacsoport értékelt ki. A felmérés a pályaorientációs támogatás fontosságára is rávilágított, ugyanis a vizsgálatból kiderült, hogy a ruha- és textilipari tanulmányokat folytató diákok nagy részének nincs kellő információja arról, milyen pozíciókat tölthetnek be a haza kreatív ágazatban működő cégeknél, így kiderült nagy az igény a pályaválasztást elősegítő kezdeményezések iránt. Az ügynökség a kérdőívre kapott válaszokat alapul véve, egy divatipari foglalkozásokat bemutató kisfilmmel állít fel életpályamodellt a szektorban tanulóknak, melynek köszönhetően könnyedén felmérhetik a rendelkezésükre álló lehetőségeket.

A kisfilmnek továbbá célja, hogy felhívja a figyelmet a kreatív ipari szakmák szépségeire, ezzel utánpótlást teremtve a szektornak. A videó mellett online kerekasztal-beszélgetésekkel igyekszik még közelebb hozni a szakmát a pályaválasztás előtt állók számára. Az MDDÜ HFDA Academy: Fashion Flash programsorozata podcast formájában járja körül a témát „Divatszabónak lenni menő – Fedezd fel saját tehetséged a kreatív szakmákban!” címmel, melyben a hallgatók szakmabeliektől tudhatják meg, milyen karriert futhatnak be a 21. századi divat-és ruhaiparban.

Az MDDÜ vezetője Bata-Jakab Zsófia elmondta, hogy a programjukat a kormány szakképzési célkitűzéseivel összhangban alakították ki. Hangsúlyozta – az új szakképzési rendszer sikerességét jól mutatja, miszerint egy év alatt csaknem 10 százalékkal emelkedett a szakképzést választó gyerekek aránya, az összesített adatok szerint csaknem 56 800 diák kezdte meg a tanulást az idén szakképzésen, a 9. évfolyamon. A szektor hagyományaira és örökségére építve, valamint napjaink kiemelkedő eredményeire alapozva szeretnénk, hogy ez a sikertörténet a jövőben is folytatódhasson – tette hozzá az ügynökség vezérigazgatója.

Kapcsolódó írásaink

Innovatív termékek a jövőért

ĀAz októberi Budapest Design Week témája a körforgásos gazdaság lesz, kiemelten jelenik meg a fenntarthatóság üzenete a kreatív formákban és az anyaghasználatban