Gazdaság

A foglalkoztatásban megmutatkozott a bértámogatás hatása

Hétindító. Kamatdöntő ülést tart csütörtökön az Európai Központi Bank, nem várható módosítás

Idehaza a foglalkoztatási mutatók, valamint a keresetek alakulása a legjelentősebb, nemzetközi színtéren pedig a héten jelennek meg a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves adatainak első becslései.

A foglalkoztatásban megmutatkozott a bértámogatás hatása
Németh Dávid: Emelkednek a bérek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Csütörtökön jelennek meg idehaza a foglalkoztatási mutatók, illetve teszi közzé a július–szeptemberi munkanélküliségi rátát a Központi Statisztikai Hivatal. Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője lapunknak azt mondta, még kedvező lehet a munkanélküliségi ráta, az előző, június–augusz­tusi időszaknál is alacsonyabb mutatóval, köszönhetően a mezőgazdasági idénymunkáknak, valamint annak, hogy még a kormányzati bértámogatás hatása is érződik. Ezeket figyelembe véve 4,6 után 4,4 százalék is lehet a ráta.

Ami az augusztusi bruttó keresetek éves alapú emelkedését illeti, az elemző azt mondta, maradhat a tíz százalék körüli emelkedés éves összevetésben. A béreket a legkisebb keresetek év eleji emelkedése kedvezően befolyásolja, míg a részmunkaidős foglalkoztatás az ellenkező irányba mozdíthatja el, ezekkel együtt nem várható lényeges eltérés – tette hozzá. Júliusban a bruttó átlagkereset 401 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A nemzetközi piacokat illetően a németországi ifo bizalmi index-szel indul a hét. A járvány fellángolása miatt romolhat az októberi mutató a szeptemberihez képest, némileg alatta maradva annak, kilencven pont körüli érték várható – mondta Németh Dávid. Szintén csütörtökön kamatdöntő ülést tart az Európai Központi Bank. Új intézkedések nem várhatók, kamatmódosítás sem, azonban a decemberi változtatásokra utaló előkészületeket tehetnek, például eszközvásárlás formájában.

Ugyancsak csütörtökön jelenik meg Németország előzetes októberi inflációs mutatója. Németh Dávid rámutatott, maradhat a nulla százalék körüli érték.

Pénteken Franciaországban és Németországban is közzéteszik a harmadik negyedéves GDP első becslését az előző év azonos időszakához viszonyítva. Franciaországban a második negyedévben jelentős, 19 százalékos visszaesést mértek, most viszont egy számjegyű lehet ennek a mértéke. Mindenképp több, mint öt, de kevesebb mint tíz százalékkal – vélekedett az elemző.

Hasonló a tendencia Németországban, ahol 11,3 százalékos recessziót hozott a második negyedév, a harmadik viszont már „csak” öt százalék körüli elmaradást jelezhet az előző év azonos időszakával összevetve. Az eurózónában a második negyedéves visszaesés mértéke tizenöt százalékhoz közeli, most hét-nyolc százalékos visszaesésre számíthatunk. Az októberi infláció itt is nulla százalék körül alakulhat. Az Egyesült Államokban az újlakás-értékesítési adatokkal indul a hét, az augusztusi növekedés után a szeptember már stagnálást hozhat Németh Dávid szerint. A tartós fogyasztási cikkek megrendelésállománya viszont bővülést hozhat a nyolcadik hónaphoz mérten. A heti munkaerőpiaci adatokat illetően – ott heti bontásban is közlik az újonnan segélyért folyamodókat – nyolcszázezer körüli új igénylés várható. A számokat 29-én csütörtökön ismertetik.

Ugyanezen a napon teszik közzé a harmadik negyedéves GDP-adatokat, azonban ennek a számítási módja jelentősen eltér az Európában megszokottól, és nem az előző év azonos időszakával, hanem az előző negyedévvel vetik össze – hívta fel a figyelmet Németh Dávid. A második negyedév ugyanis az ő számításaik szerint harmincszázalékos visszaesést hozott. Óvatos felpattanásra számítanak – tette hozzá az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Módosulhat az alapkamat

ĀHétindító. Az Egyesült Államokban munkaerőpiaci, illetve költségvetési adatok fognak kijönni, valamint a Markit feldolgozóipari menedzserindexe jelenik meg

Amerikára figyel a világ

ĀHétindító. Bár a hírek szerint Donald Trump tünetmentes, ellenezte a virtuális megmérettetést kihívójával. A járvány miatt a Fed jegybankárai is sürgetik az állami közbelépést