Gazdaság

Érdekeltek a vállalkozások a zöldebb gazdaságban

Idén a tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, amelyhez hazai cégek is csatlakoznak

A hazai vállalkozók mindinkább érdekeltek a fenntarthatóság és a környezettudatos gazdálkodás erősítésében, egyben a keletkező hulladék csökkentésében.

Érdekeltek a vállalkozások a zöldebb gazdaságban
Egyre több munkahely csatlakozik az önkéntes szemétszedési akciókhoz
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyar gazadáságban egyre inkább meghatározó a környezettudatosság, a hazai vállalkozások pedig hozzá tudnak járulni a gyártáskor keletkező hulladékelemek csökkentéséhez, ezzel együtt a termelői szféra a hulladék kibocsátását tudja optimalizálni – közölte csütörtökön Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) tartott közös tájékoztatón, amelynek célja, hogy felhívják a vállalkozásokat az Európai Hulladékcsökkentési Héthez történő csatlakozásra. A programsorozat, melyet idén november 21. és 29. között a tizenkettedik alkalommal rendeznek meg, a hulladék keletkezésének megelőzését célzó legnagyobb európai kampány. Ennek révén önkéntesek akcióinak segítségével hívják fel a figyelmet erőforrásaink fenntartható módon történő felhasználására a hulladékcsökkentés, a hulladékminimalizálás ösztönzésével. Az államtitkár szerint a hazai cégek szerepe azért is meghatározó, mivel a járulékos hulladékelemek leginkább a lerakókban végzik, környezetvédelmi szempontból pedig fontos az itt keletkező mennyiség csökkentése. Ezzel együtt a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre intenzívebb az a vállalkozói kör, amelyik környezettudatos gazdálkodást folytat. Lapunk kérdésére az államtitkár elmondta, hogy szeretnék a körforgásos gazdálkodással kapcsolatos beruházásokat állami szinten támogatni, erről tárgyalásokat folytatnak az Európai Unióval, így a következő költségvetési ciklusban közösségi forrás igénybe vételére is lehetőség adódhat. Jelenleg a műanyagiparban az újrahasznosítást segítő technológiai váltáshoz lehet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban pályázat útján támogatáshoz jutni.

Parragh László az MKIK elnöke azt hangsúlyozta, hogy együttműködnek az ITM-el a hulladékgazdálkodás területén, hiszen fontos a fenntartható és zöld gazdálkodás. Hozzátette: a vállalkozói szféra ebben üzletet is lát, erősödhet a magyar gazdaság versenyképessége, harmadrészt pedig új munkahelyek hozhatók létre. Ennek a programnak a sikere három szereplőn múlik: a szabályozó államon, a tudatos fogyasztón, illetve a felelősen gazdálkodó vállalati szférán. Közölte azt is: arra bíztatják a vállalkozásokat, hogy minél többen csatlakozzanak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több hulladékot hasznosítunk újra

ĀLényeges csökkenés tapasztalható a települési törmelékek esetében, az eredmények az építőipari és az ipari újrafeldolgozás arányában voltak tavaly a legkiemelkedőbbek