Gazdaság

A változó kamatozású hitelek nem a moratórium miatt drágulnak

A rizikós konstrukciókat ma már egyszerűen le lehet cserélni biztonságos, fix törlesztésű részletfizetésekre, ha az érintettek kiszámítható kölcsönt szeretnének

Nem a hitelek moratóriuma miatt vagy azok hatására emelkedhetnek egyes törlesztőrészletek jövő év elejétől. A Money.hu szakértői lapunknak azt írták, a változó kamatozású hiteleket érinti a törlesztőrészlet-változás, ezek a kölcsönök azonban fix törlesztésűekre cserélhetők, ám abban az esetben nem érdemes kiváltani őket, ha rövid idő van hátra a futamidőből.

A változó kamatozású hitelek nem a moratórium miatt drágulnak
Nem mindegy, milyen lakáshitelbe megyünk bele, érdemes szakemberhez fordulni
Fotó: MH/Katona László

Miközben az új jelzáloghiteleknél a fix kamatozású hitelek vannak döntő fölényben, a már meglévők mintegy fele, 49 százaléka számít kockázatosnak, azaz változó kamatozásúnak – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. Ismert, e konstrukciók esetében változhat, a törlesztőrészlet az általános hitelmoratórium lejártával, egyes híradások pedig azt sugallják, hogy a drágulásnak köze lehet a hitelmoratóriumhoz. A Money.hu napokban közölt számításaiból kiderült, a drágulás nagyságrendileg és átlagosan 3-5 ezer forint körüli. A lapunknak küldött szakértői válaszban ugyanakkor az áll, Magyarországon 1457 milliárd forintra rúg az olyan változó kamatozású lakáshitelek volumene, amelyeknél legalább tíz év van hátra futamidőből. Rámutattak, ezek azok a hitelek, melyeknél a moratórium letelte után változhat a havi törlesztőrészlet összege, de ennek nem a moratórium az oka, hanem az, hogy ezeknek a kamata referenciakamatoktól függ, amik a moratórium időszaka alatt is változtak. Ezeket a változásokat követik le a pénzintézetek a moratórium letelte után, így az ilyen hitellel rendelkező adósoknak már a módosított törlesztőrészleteket kell majd fizetniük januártól.

A szakértők felhívták a figyelmet, a rizikós, változó kamatozású hiteleket ma már egyszerűen le lehet cserélni biztonságos, fix törlesztésű lakáshitelekre. Azonban nem mindegyik változó kamatozású konstrukciónál érdemes ezt megtenni, ilyenek például azok, amelyeknél csak rövid idő van hátra a teljes futamidőből. A többinél viszont érdemes, ha biztonságosabb lakáshitelt szeretnének a jövőben. Emlékeztettek, a Money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló számítása szerint több mint 1400 milliárd forintnyi olyan változó kamatozású jelzáloghitel van a piacon, amelyeknek a hátralévő futamideje magas. Mivel valamennyi hitel más és más, a hitelfelvevők jövedelmi helyzete is eltérő, ezért szakemberek segítségével érdemes belevágni a hitelkiváltásba. Annál is inkább, mert a mostani alacsony kamatkörnyezet is jó alkalmat ad erre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom