Gazdaság

Egyre több hulladékot hasznosítunk újra

Lényeges csökkenés tapasztalható a települési törmelékek esetében, az eredmények az építőipari és az ipari újrafeldolgozás arányában voltak tavaly a legkiemelkedőbbek

Javultak tavaly a hulladékgazdálkodási mutatók, kevesebbet szemetelünk, ugyanakkor az újrahasznosítási arány is emelkedett.

Egyre több hulladékot hasznosítunk újra
Boros Anita: Fontos a körforgásos gazdálkodásra történő átállás
Fotó: MH/Purger Tamás

Folyamatosan csökken az egy főre jutó keletkezett hulladék nagysága Magyarországon, ezzel a V4-országok között a legjobb eredményt hozzuk, lényegesen jobban teljesítve az európai uniós átlagnál. Eközben tavaly tovább növekedett
a hulladék újrahasznosításának mértéke – közölte tegnap Boros Anita, az Innovációs és Technológiai
Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a hazai hulladékgazdálkodás tavalyi eredményeit elemezve. Hazánkban a háztartási, valamint a háztartásihoz hasonló hulladék részét képező papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva az idei év végéig legalább ötven százalékra kell növelni, tavaly ez az arány 47,2 százalék volt.

Fontos a körforgásos gazdálkodásra történő átállás, vagyis az, hogy egy termék minél többször visszakerüljön a gazdaságba. A lakossági tényleges hulladék mértékét, amelyet már nem lehet újrahasznosítani, 2035-ig tíz százalék alá kell csökkenteni – hangsúlyozta az államtitkár. Ezzel együtt az anyagában hasznosított hulladékok aránya folyamatosan emelkedik: a 2007. évi 24,6 százalékról 2019-re már 65,3 százalékra nőtt. Emellett a megfigyelt idősávban folyamatosan csökkent a csupán lerakással ártalmatlanított hulladék aránya az összes hulladékkezelési mód között. A lerakás csökkenése és az anyagában történő hasznosítás növekedése együtt adja ki a kedvező irányt.

Lapunk érdeklődésére az államtitkár közölte, tavaly az építési hulladék nagysága növekedett, ugyanakkor ennek az újrafeldolgozási aránya kilencvenszázalékos volt, amely a legmagasabb érték. Ebben az összevetésben az ipari hulladék a második, a harmadik a települési, ezt követte a mezőgazdasági és a veszélyes hulladék. Az elmúlt tizenöt évben csökkent a települési hulladék aránya, és az összmennyisége is jelentősen mérséklődött, de így is 3,791 millió tonna keletkezett tavaly. Ennek újrafeldolgozási aránya 36 százalékos volt. Az általunk termelt veszélyes hulladék 2018-ban 49 kilogramm volt, ami jócskán alatta volt a 142 kilogrammos uniós átlagnak.

Kapcsolódó írásaink