Gazdaság

Módosulhat az alapkamat

Hétindító. Az Egyesült Államokban munkaerőpiaci, illetve költségvetési adatok fognak kijönni, valamint a Markit feldolgozóipari menedzserindexe jelenik meg

A jegybankon lévő szigorítási nyomást némileg enyhítette az infláció 3,4 százalékra csökkenése, bár az alapfolyamatokat leíró maginfláció négy százalékon áll.

Módosulhat az alapkamat
Érdemes a kamatdöntő ülést figyelni
Fotó: MH/Katona László

Holnap lesz a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése. Ha váratlan döntést várnánk, az már nem lenne onnantól váratlan, alapvetően inkább a monetáris kondíciók változatlanságára számítunk, esetleg arra, hogy az alapkamatot tizenöt bázisponttal megemelik, hogy szintje megegyezzen az egyhetes betétével, de ennek valószínűsége alacsony – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Kiemelte, hogy a jegybankon lévő szigorítási nyomást némileg enyhítette az infláció 3,4 százalékra csökkenése, bár az alapfolyamatokat leíró maginfláció négy százalékon áll, azaz azért van inflációs nyomás a gazdaságban. A forint ugyanakkor gyenge, amely bármiféle enyhítés ellen hat, sőt, szigorítást igényelne.

Felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban munkaerőpiaci, illetve költségvetési adatok fognak kijönni, valamint a Markit feldolgozóipari menedzserindexe jelenik meg. A költségvetés terén negatív egyenlegre számítunk, a koronavírus nyomán bekövetkezett makrogazdasági folyamatok, illetve a védekezéssel, a gazdaság újraindításával kapcsolatos kiadások ott is meghatározzák a költségvetési helyzetet, a hiány az átlagosnál is nagyobb lesz – emelte ki a szakember. A munkaerőpiacon heti adatokról van szó, ott az előző hetek tendenciái folytatódhattak, azaz kismértékben nőhetett az először segélyért folyamodók száma, míg a munkanélkülieké összességében csökkenhetett. A menedzserindexnél kismértékű csökkenés következhetett be az elmúlt hónapok növekedése után.

Kínában a harmadik negyedéves GDP-adat jelenik meg, itt éves szinten érdemi növekedésre számítunk, amelynek mértéke négy–öt százalék lehet. Szintén Kínában a kiskereskedelemben hét–nyolcszázalékos növekedés várható, míg a munkanélküliség öt és fél százalék körül alakulhat.

Kapcsolódó írásaink

Amerikára figyel a világ

ĀHétindító. Bár a hírek szerint Donald Trump tünetmentes, ellenezte a virtuális megmérettetést kihívójával. A járvány miatt a Fed jegybankárai is sürgetik az állami közbelépést