Gazdaság

Kevesebb az adminisztráció a felnőttképzésben

Az új felnőttképzési rendszer változásával az adminisztrációs időigény kilencven százalékkal mérséklődött a képzést folytató vállalkozások esetében – közölte tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Kevesebb az adminisztráció a felnőttképzésben
György László államtitkár
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Hangsúlyozta: csak annyi adatot kérnek be, amire szükségük van. Elmondta, a korábbi engedélyezési folyamatot felváltotta az egyszeri képző engedélyezés, amely egyszerre tíz-tizenöt percet vesz igénybe. Csökkentek a díjak is, így például tíz képzést bonyolító cég engedélyezési költsége a korábbi 783 ezerről 214 ezer forintra csökkent. Másrészt az adatszolgáltatás teljesen digitálissá és egycsatornássá vált. Harmadrészt az egyszeri engedélyezési eljáráskor 35 százalékkal kevesebb adatot kell szolgáltatni (32 helyett 21 adatot), illetve az engedélyezett képzések esetében a korábbi 53 helyett 14-et, ami 73 százalékos csökkenés.

Ezzel együtt záráskor az elégedettségméréssel sem kell foglalkozniuk a képzőknek. A bejelentésköteles képzések esetében a korábbi 31 adat helyett 14-et kell szolgáltatni, ami az új rendszerben a korábbi 15 helyett két perc alatt teljesíthető. Az államtitkár elmondta továbbá, hogy egyszerűsödött a képzési dokumentáció, 25 százalékkal mérséklődött a felnőttképzési szerződés tartalma, a bejelentésköteles képzések esetén nem szükséges írásban megkötni a szerződést, automatikusan kiállítható a vizsgatanúsítvány, és az elégedettségméréssel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettség is lekerül a képzők válláról. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom