Gazdaság

Teljes körű felújítást is lehetővé tesz a hárommilliós támogatás

A megvalósuló energetikai korszerűsítések az ingatlanok állagát javítják

Egyedülálló lehetőséget jelenthet a lakásfelújítások legfeljebb hárommillió forintos, ötvenszázalékos állami támogatása. Maximális kihasználtság esetén hőszigetelésre vagy akár átalakításra is elegendő lehet, emellett felújítandó ingatlan vásárlására is ösztönözhet.

A lakásfelújítások támogatása azért nagy horderejű, mert bár társasházi szinten léteztek ilyen irányú programok, és gépcsereprogramokat is meghirdettek, ezek viszont nem a teljes körű egyéni felújítást célozták – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, a legfeljebb hárommillió forintos támogatás – amelyet Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentett be – komplett felújításra is elegendő lehet, mivel ötvenszázalékos támogatást jelent, maximális kihasználtsággal számolva ez hatmillió forint, amelynek a fele utólag visszajár. Családi házak esetén ez komplett hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét is fedezi – magyarázta a szakértő. Rámutatott, a korszerűsítés ösztönzése azért is fontos, mert tavaly az eladásra kínált ingatlanállomány negyven százaléka átlagosnál rosszabb energetikai besorolást kapott.

Balogh László úgy véli, egy ilyen arányú támogatás lehetővé teszi az ingatlan átalakítását is. A lakáspiac szempontjából vizsgálva pedig az látszik, a kínált ingatlanok ár-érték aránya gyakran nem megfelelő, állagukhoz mérten drágállják a vevők, azonban ilyen fokú támogatottság mellett már hajlandók a költözéssel egyidejűleg nagyobb felújítást is vállalni. További érv, hogy egy ingatlanvásárlás mellett kisebb költségnek tűnik annak beköltözéskori renoválása, mintha lakott állapotban állnának ennek neki, és külön hitelt kellene felvenni rá.

A szakértő végül rámutatott arra, ez egy utófinanszírozott támogatási forma. A bankrendszernek ugyanakkor lehetőséget jelent a konstrukció, hiszen a felújítási célra adott hitelek összegét viszonylag gyorsan visszakaphatják, lényegében átmeneti finanszírozásról van szó. Balogh László szerint ezek miatt az sem kizárt, hogy a szükséges adminisztráció is a pénzintézeteken keresztül bonyolódik majd.

Kapcsolódó írásaink