Gazdaság

A stratégia: termőföldtől az asztalig

Erősödik a friss zöldségek iránti kereslet, fontos a környezetbarát termesztés

A színvonalas agrárszakképzés gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból egyaránt a jövőnket jelenti – mondta Nagy István agrárminiszter tegnap Csongrádon. Szentesen pedig új, harmincmilliárd forintos keretösszegű pályázatot jelentett be.

A stratégia: termőföldtől az asztalig
Az agrárszakképzési centrum központi épületét avatta fel az agrárminiszter
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum központi épületének átadásán az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat és megerősíteni a képzési hálózatot, ráirányítva a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. A tárca legfontosabb célja az agrárszakmák megbecsültségének erősítése, a képzett mezőgazdasági termelők, élelmiszeripari szakemberek számának növelése. Hozzátette: kizárólag a korszerű agrárismeretek átadásával biztosítható, hogy a következő generációk helyben boldoguljanak. Nagy István közölte, az új tanévben a minisztérium által fenntartott ötvenhat szakképző intézmény öt centrumba szervezve kezdte meg az oktatást. A magasabb fizetés és a rugalmasabb foglalkoztatási szabályok vonzóvá tehetik a kiemelkedő tudású oktatók számára az agrárszakképzést. Az agrárminiszter Szentesen jelentette be, hogy új, harmincmilliárd forintos keretösszegű pályázat segíti a kertészeti üzemek korszerűsítését, a támogatási kérelmek jövő hétfőtől nyújthatók be – közölte a távirati iroda.

Az országos zöldséghajtatási napon tartott előadásán azt mondta, a beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás keretösszege kétmilliárd forint. Folyamatosan nő a friss zöldségek iránti piaci kereslet, amelynek kielégítéséhez elengedhetetlen az időzített környezetbarát termesztés, a folyamatos szállítás, a zöldség- és gyümölcsfélék szakszerű tárolása, a termékek egész éves biztosítása. Ezért a kertészeti üzemek támogatást kaphatnak új üveg- vagy fóliaborítású növényházak építésére vagy meglévők bővítésére.

Ehhez kapcsolódik, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 19–20-i ülésén várhatóan elfogadja az Európai Bizottság által kidolgozott, termőföldtől az asztalig stratégiát. Magyarország azonban az elfogadó tanácsi állásfoglaláshoz külön nyilatkozatot tesz – közölte tegnap az Agrárminisztérium.

Tudatos vásárlással az élelmiszer-pazarlás ellen

A koronavírus-járvány alatt a hazai agrárium ütésállónak bizonyult, és a mezőgazdaságban dolgozók kitartásának köszönhetően bőven jutott elegendő élelmiszer a magyarok asztalára – mondta tegnap Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési világnap alkalmából szervezett élelmiszerkonvoj-felvonulás városligeti állomásán. Mint azt a távirati iroda beszámolója szerint kiemelte, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes. Felértékelődött a helyi piacok szerepe, a rövid ellátási láncok és a tudatos vásárlás hozzájárulnak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez is.
(PGI)