Gazdaság

Újabb tevékenységekkel bővül a Klebelsberg Kastély működése

Klebelsberg Kuno életművének tiszteletére hozza létre az Országgyűlés a Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítványt, amely hosszú távon biztosítja a Klebelsberg Kastély működését.

Újabb tevékenységekkel bővül a Klebelsberg Kastély működése
Újabb tevékenységekkel bővül a Klebelsberg Kastély működése
Fotó: miniszterelnok.hu

Az intézmény új feladatokkal gazdagodhat, a célok szerint hazai és nemzetközi kutatásokat indítanak, kiállításokat szerveznek, archívumukból online tudásbázist hoznak létre, de az oktatási tevékenységen keresztül a tehetséggondozásban is aktív szerepet vállalhatnak.

Az erről szóló törvényjavaslat szerint Klebelsberg Kuno egykori hidegkúti otthona a nagyhatású kultúrpolitikus életművének gondozójaként, annak bemutatatását szervező központként működhet a jövőben. Ennek érdekében a Klebelsberg Kastély közérdekű vagyonkezelő alapítvány tulajdonába kerül, mivel az intézmény további fejlesztése, feladatainak bővítése ezzel a lépéssel biztosítható leghatékonyabban. A közfeladatokat ellátó intézmény számára ugyanis a tervezhetőség, a hosszú távú koncepciók kialakítása alapvető igény – az alapítványi forma ehhez biztosít nyugodt és kiszámítható feltételeket.

A Klebelsberg Kastélyt működtető alapítvány továbbra is tudományos és társadalmi közfeladatokat lát el, de az új működési modellnek köszönhetően újabb célokkal és feladatokkal bővülhet a működése. Többek között összefogja és szervezi a hazai és nemzetközi Klebelsberg-kutatásokat, időszakos és állandó kiállítások szervezésével segíti a Klebelsberg-i hagyomány beépülését a magyar közgondolkodásba. 2022-ben, Klebelsberg Kuno halálának 90. évfordulója központja lesz az emlékév eseményeinek, illetve online elérhető archívummal bővíti tudásbázisát. A tehetséggondozás feladatát felvállalva táborok, oktatási versenyek szervezését is intézi a jövőben az alapítvány.

A hazai és a fővárosi kulturális értékmentés és -teremtés egyik legszebb példája Klebelsberg Kuno egykori hidegkúti otthonának felújítása. A romokból újjáépített épületegyüttes felújítását – a nagyhatású kultúrpolitikus emlékét mindig is fontosnak tartó helyiek kezdeményezését meghallgatva – a magyar kormány 1,1 milliárd forinttal támogatta, átadására Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében 2017. június 21-én került sor.


 

Kapcsolódó írásaink