Gazdaság

Ki kell aknázni a technológia adta lehetőségeket

A képfelismerésnek és -elemzésnek, az orvosi diagnosztikának, valamint a mobilitás új formáinak fejlesztése a cél

Magyar–török kutatás-fejlesztési pályázat indul októberben. A közeljövőben megjelenő felhívás kétoldalú innovatív projektek elindítását ösztönzi, kiemelt témája lesz egyebek mellett a mesterséges intelligencia és a robotika is.

Ki kell aknázni a technológia adta lehetőségeket
Palkovics László: A mesterséges intelligencia széles körben alkalmazható, ezért is támogatja a kormány
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar részről kétszázmillió forintos keretösszeg három–tíz elképzelés valóra váltását teszi lehetővé a törökökkel együttműködésben induló kutatás-fejlesztési pályázat – ismertette tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A pályázó partnerségekben az egyetemi, kutatóintézeti csoportok mellett mindkét oldalról részt kell vennie legalább egy vállalatnak is – részletezte a miniszter a tárca közleményében. A közlemény szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a török ipari és technológiai tárcával közösen szervezett videókonferenciát az együttműködési lehetőségek feltérképezésére a high-tech és a mesterséges intelligencia (MI) terén. Az eseményt a két miniszter, Palkovics László és Mustafa Varank nyitotta meg. A kormányzati szereplők mellett egyetemek, szakmai szervezetek és vállalkozások is képviseltették magukat a rendezvényen.

Palkovics László elmondta, hogy ma még teljes egészében fel sem mérhetők az új technológiák várható hatásai a nemzetgazdaságok fenntartható növekedésére, a vállalatok működési hatékonyságának és az emberek életminőségének javítására. Világosan látható azonban, hogy például a mesterséges intelligencia is milyen széles körben alkalmazható, egyebek mellett a képfelismeréssel és –elemzéssel az orvosi diagnosztikában, chatbotok bevetésével az ügyfélkapcsolatokban vagy a mobilitás új formáiban, köztük az önvezető járműveknél a közlekedésben és logisztikában. A tárcavezető kifejtette, hogy éppen e páratlan lehetőségek minél sikeresebb kiaknázása érdekében született meg idén Magyarország MI-stratégiája.

Kapcsolódó írásaink