Gazdaság

Javult az építőipar teljesítménye augusztban

Augusztusban ismét nőtt az építőipar teljesítménye, jelentős a javulás az előző három hónaphoz képest - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Javult az építőipar teljesítménye augusztban
Javult az építőipar teljesítménye augusztusban az előző három hónaphoz képest
Fotó: MH/Purger Tamás

 Boros Anita hangsúlyozta: az adatok a koronavírus-járvány első hullámából való kilábalást mutatják. Az első nyolc hónap építőipari termelését értékelve úgy fogalmazott: már csak 10,4 százalékos a csökkenés, a hazai építőipar eddig még a vírushelyzet mellett is viszonylag jó teljesítményt nyújtott, a tavalyi viszonyítási bázis ugyanis rendkívül magas volt.

Az államtitkár a Városligetben, az épülő Magyar Zene Háza területén tartott sajtótájékoztatón biztató előjelnek nevezte, hogy a megkötött új építőipari szerződések összege forintban 6 százalékkal nőtt augusztusban, mint mondta, ez az idei eddigi legmagasabb érték.

Boros Anita felidézte, hogy a hazai építőipar európai szinten is kiemelkedő növekedést ért el az elmúlt 10, de különösen az elmúlt 5 évben, ennek csúcsa volt 2019. Ezt a lendületet törte meg a járványhelyzet. Kiemelte, hogy a kormány egyik legfontosabb válságkezelési eszköze a Gazdaságvédelmi akcióterv volt, ennek keretében 2790 milliárd forint már megjelent a gazdaságban, a támogatói döntéssel rendelkező, de még ki nem fizetett források meghaladják az 1616 milliárd forintot és még kifizethető mintegy 1500 milliárd forint. Így összesen több mint 5900 milliárd forint érkezhet idén a gazdaságba.

A Gazdaságvédelmi akcióterv különböző pályázatain az építőipari cégek 6800 kérelmét támogatták több mint 52,3 milliárd forint értékben, ezzel több mint 43 ezer munkahelyet védtek meg az iparágban - ismertette az államtitkár. Hozzátette: az építőipari vállalkozások körében a legnépszerűbbek a hatékonyságnövelő, illetve a munkahelyteremtési és a munkahelyvédelmi bértámogatási programok voltak.

A hazai építőipar európai szinten is kiemelkedő növekedést ért el az elmúlt 10, de különösen az elmúlt 5 évben
A hazai építőipar európai szinten is kiemelkedő növekedést ért el az elmúlt 10, de különösen az elmúlt 5 évben
Fotó: MH/Purger Tamás

A versenyképesség-növelő támogatás pályázatát szeptemberben újranyitották 18,4 milliárd forint keretösszeggel. Ebben a konstrukcióban az építőipar már eddig is több mint száz pályázattal indult - jelezte.

Boros Anita kitért arra is, hogy a hitel- és garanciaprogramokra az építőipar mintegy 5700 kérelmet nyújtott be több mint 238 milliárd forint értékben. A legtöbb, több mint 1700 kérelmező az MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá! konstrukciót választotta, 60 milliárd forintot meghaladó értékben.

Gazdaságvédelmi akcióterv különböző pályázatain az építőipari cégek 6800 kérelmét támogatták több mint 52,3 milliárd forint értékben
Gazdaságvédelmi akcióterv különböző pályázatain az építőipari cégek 6800 kérelmét támogatták több mint 52,3 milliárd forint értékben
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarország működőképességének biztosításához a gazdaság működésének folytonosságát is biztosítani kell, ezért egymásra épülő intézkedéseket dolgozott ki a kormány - közölte az államtitkár. Elmondta egyebek mellett, hogy folytatják a Gazdaságvédelmi akciótervet, felgyorsítják az állami beruházásokat és a vállalkozások mellett a családok támogatására is programot dolgoznak ki.  Kérdésre válaszolva Boros Anita úgy fogalmazott, ha az intézkedések lendületét tartani lehet, folytatódhat a megindult növekedés az építőiparban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom