Gazdaság

Visszatér a gazdasági lendület, ha meglesz a vakcina

A magyar gazdaság legfontosabb növekedési motorja a beruházások voltak, a koronavírus első hulláma leginkább ezekre volt kedvezőtlen hatással – közölte Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

Visszatér a gazdasági lendület, ha meglesz a vakcina
Balatoni András
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ennek megfelelően a cégek különböző módon alkalmazkodtak a helyzethez. A járvány első hullámában azt lehetett tapasztalni, hogy csak elhalasztják a beruházásaikat, de fennáll annak a veszélye is, hogy bizonyos befektetésekkel felhagynak.

A munkaerőpiac területén tartós alkalmazkodásra rendezkedtek be a cégek. Balatoni András szerint a következő néhány negyedévben csökkenhet a foglalkoztatás, a közép- és hosszabb távú dinamika azonban nem változott. Ha meglesz a vakcina, visszatér a lendület a gazdaságban, a munkanélküliségi ráta csökken, a foglalkoztatás pedig emelkedik. Így 2022 végére elérhető lesz a teljes foglalkoztatás.

Az infláció emelkedésének indokaként az igazgató elmondta: a járvány miatt bizonyos szolgáltatásoknál, így a belföldi turizmusnál megnőtt a kereslet, ami az árak emelkedését hozta. A visszafogott növekedési kilátással azonban az árak is csökkennek. Így ennek eredőjeként 2022-től a három százalékos inflációs céllal összhangban alakul a fogyasztói árak emelkedése.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink