Gazdaság

Visszajárhat a lakásáfa a „csokosnak”

Az intézkedések reményt adhatnak arra, hogy a rendelkezésre álló nagyobb építőipari kapacitás ténylegesen segít az új lakások számának növekedésében

Az új lakások ára némileg csökkenhet, míg a lakásépítések száma nőhet – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég vezető elemzője Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése kapcsán, miszerint akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, ötszázalékos áfatartalmat is visszaigényelhetik.

Visszajárhat a lakásáfa a „csokosnak”
Többen vehetnek fel hitelt otthonteremtésre, és csökkenhet az igényelt összeg
Fotó: MH/Katona László

Az ötszázalékos lakásáfa általá­nossá tétele, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásá­rolt ingatlanok után lehetséges áfa-visszaigénylés két külön intéz­kedés. Az új lakások áfája a ja­nuári emelés után visszacsökken öt százalékra – emlékeztetett lapunk megkeresésére küldött vála­szában Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Ez az intézkedés – a csok bevezetésével – korábban egyszer már dinamizálni tudta a lakásépítések piacát, bár az is igaz, hogy a kedvezmény az építőipari kapacitáskorlátok nyomán emelkedő lakásárak miatt nem jutott el teljes egészében a vásárlókhoz.

A másik intézkedés – amelyet Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentett be –, az öt százalék visszaigényelhetősége csak a csokot igénybe vevőkre vonatkozik, az ő helyzetüket javítja, számukra teszi elérhetőbbé a lakásvásárlást – magyarázta az elemző. Úgy látja, ezekkel az intézkedésekkel összességében az új lakások ára némileg csökkenhet, míg a lakásépítések száma nőhet. Fontos, hogy a csökkentett áfát ne a lakásépítők nyeljék be, az eljusson a vásárlókhoz is – mutatott rá.

Pontos számot ugyanakkor nehéz mondani, hogyan hatnak ezek a kormányzati intézkedések az építőiparra. Az elemző elmondta, az építőipari teljesítménynek viszonylag kis hányada, 2019-et vizsgálva nagyjából 15 százaléka köthető lakásépítéshez. Ugyanakkor a képet árnyalja, hogy a vállalkozások, az önkormányzatok és az állam a válság miatt visszafogták a beruházásaikat, aminek nyomán az építőiparban szabad kapacitás jelent meg. Ennek egy része átcsoportosítható a házépítésekhez. Ez ad reményt arra is, hogy nem ugyanannyi lakás épül majd, mint eddig, csak áfa nélkül számítva drágábban, hanem a rendelkezésre álló nagyobb építő­ipari kapacitás ténylegesen segíthet az új lakások számának növekedésében.

Az intézkedés Regős Gábor szerint kétirányúan hathat a hitelezésre, egyrészt többen vehetnek fel hitelt, másrészt az alacsonyabb költségek miatt a hitelösszeg kisebb lehet, így összességében nehéz megmondani a volumenváltozás nagyságát. Ezzel együtt nőhet az igénylések száma.

Kapcsolódó írásaink

Lendületben az építkezések

ĀAz ötszázalékos lakásáfa kiterjesztésével elhalasztott vagy leállított beruházások indulhatnak újra, emellett a társasházi ingatlanok aránya is növekedhet