Gazdaság

Nincsenek veszélyben a magyar mozik

Bezár a világ második legnagyobb mozihálózata, a koronavírus-járvány miatt a nagy amerikai stúdiók elhalasztották a premiereket, 45 ezer ember vált munkanélkülivé

A hazánkban működő Cinema City tagja a Cineworld cégcsoportnak, amely ideiglenesen bezárta mozitermeit az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban. Buda Andrea, a cég marketing- és PR-igazgatója elmondta lapunknak, hogy Magyarországon nem kell tartani a filmszínházak bezárásától.

Nincsenek veszélyben a magyar mozik
Az Egyesült Királyságban százhuszonhét termet érint a döntés
Fotó: AFP/Justin Tallis

A világ második legnagyobb mozi­hálózata, a Cineworld bezárta mozitermeit a múlt héten – adta hírül a Reu­ters. A hír szerint az Egyesült Királyságban 127 termet érint a döntés, míg az Amerikai Egyesült Álla­mokban ez a szám 536. A döntés következtében 45 ezer ember vált munkanélkülivé, és a legjobb forgatókönyv szerint is csak december közepén nyithatnak újra. A vállalat azért kényszerült meghozni ezt a döntést, mert a stúdió a legújabb Bond-film (Nincs idő meghalni) bemutatóját, amelyet idén november­re terveztek, a dolgok jelenlegi állá­sa szerint egy évvel eltolta. Ennek oka, hogy a tavaszi bezárások óta sem engedélyezte a kormányzó a New York-i, illetve kaliforniai mozitermek megnyitását. Ezek adják egy film bevételének legnagyobb részét, és mivel ezek a mozik még egy ideig biztosan zárva tartanak, a stúdió elesne a kasszasikerek bevételének tekintélyes részétől.

A Cineworld cégcsoport tagja a hazánkban működő Cinema City, akik megerősítették, hogy itthon nem ilyen kilátástalan a helyzet. Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a cégvezetés döntésének értelmében a közép-európai régióra más szabályok vonatkoznak. Magyarországon csak abban az esetben kell számítani a mozitermek bezárására, ha az ország kormánya úgy dönt, hogy ezt elrendeli – tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy hazánkban azért kedvezőbb a helyzet, mert Amerikával ellentétben nálunk nagy népszerűségnek örven­denek az európai és a hazai gyártású filmek is. A vezetőség egyeztetett a magyar forgalmazókkal, és azt az információt kapták, minden héten várható új film minden zsánerből, de akár középkategóriás hollywoodi stúdiófilmekre is lehet számítani, így nem kell tartani attól, hogy ne lenne tartalom. A pandémia a magyar mozitermeket sem kímélte, visszaesés akkor volt tapasztalható, amikor kötelezővé vált a zárt helyeken a maszkviselés – tette hozzá az igazgató. A koronavírus megjelenése előtt heti négy–hét premier volt, ez a szám most kettő–háromra csökkent.

Az itthoni cégvezetés ugyanakkor bizakodó, olyannyira, hogy a közel­múltban nyitották meg legújabb mozirészlegüket a Mammut I. bevásárlóközpontban, amely korábban 2016 szeptemberében bezárt, mert a mozihálózat nem tudott megállapodni az új szerződés feltételeiben. A Mammut I. minden terme teljes felújításon esett át – írja a sajtóközlemény –, sőt az egyik terem Dolby Atmos hangrendszert kapott. Kicserélték a székeket és a vásznakat is. Az öt multiplex terem mellett kialakítottak három VIP-mozitermet is, ahol a kényelmes bőrfotelek mellett korlátlan étel- és italfogyasztás is jár a nézőknek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom