Gazdaság

Csányi Sándor: Fontos a stabilitás fenntartása

Ma már a vállalati finanszírozás a korábbi tervek szerint alakul,jelentős a növekedés a babaváró kölcsönöknél és a fogyasztási hiteleknél– mondta lapunknak az OTP Bank elnök-vezérigazgatója

Ha az OTP teljesítményét vesszük figyelembe, akkor lehetne majdnem a duplája is a részvény ára, de reálisan harminc-negyven százalékkal drágább mindenképpen – nyilatkozta lapunknak Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor: Fontos a stabilitás fenntartása
„Középtávon nem szükséges változtatni a straté­-giánkon, szeretnénk folytatni a felvásárlást”
Fotó: MH

– Negyed századdal ezelőtt vezette be részvényeit a Budapesti Értéktőzsde parkettjére az OTP Bank Nyrt. Honnan hová jutott a cégcsoport, minek tulajdonítja az elmúlt időszak sikerét?

– Úgy vélem, hogy időben találtunk rá a jó irányra. Nem gondoltuk 1992-ben, hogy nekünk is egy erőltetett vállalati bankolásba kellene kezdenünk, maradtunk a kaptafánál, és inkább a lakossági ügyfelek kiszolgálásának a modernizálását tartottuk szem előtt. A kezdetektől a korszerű informatikai beruházásokra építettünk és jelentős számítástechnikai fejlesztéseket valósítottunk meg, így sikerült megőrizni ügyfélbázisunkat. Itt jegyzem meg, hogy saját erőre támaszkodtunk, ugyanis a külső segítség feltétele az lett volna, hogy az elbírálásnál 75 százalékos arányt képviseljen az ár és 25-öt a minőség. Én pedig azt szorgalmaztam, hogy ha egy kicsit drágábban is, de a legjobb rendszert vásároljuk meg. Így a lakossági bankolásnál nagyon korszerű szolgáltatásokkal tudtunk az ügyfelek rendelkezésére állni. Ez az, ami az OTP tartós sikerét megalapozta.

– A jubileumi tőzsdei becsengetéskor azt mondta, hogy a bank számára mindig, így a mostani válság alatt is a stabilitás fenntartása volt a legfontosabb.

– Az OTP Bank egyediségét az adja, hogy egyszerre stabil, növekszik és nyereséges. Ezzel együtt a kezdetektől fogva próbáltunk minél több pénzügyi szolgáltatást elérhetővé tenni az ügyfelek számára, így megalakultak az értékpapír-alapkezelők, a jelzálogbank, a lakás-takarékpénztárunk és sorolhatnám. Így aki az ügyfelünké vált, komplex szolgáltatást tudott és tud igénybe venni jelenleg is. Természetesen a szolgáltatások folyamatos fejlesztésére törekszünk.

– Mik a bankcsoport középtávú tervei?

– A stratégiánkon középtávon nem szükséges változtatni, szeretnénk folytatni az akvizíciókat, aktívan keressük a lehetséges felvásárlási célpontokat. Most is az a legfontosabb, hogy elsősorban olyan országokban vásároljunk bankot, ahol már jelen vagyunk. Ezeken felül tervezünk belépni új országokba is.

– A hazai bankrendszer a koronavírus-válság első hullámát sikeresen átvészelte. Ez minek köszönhető?

– Idén tavasszal a hazai bankszektor nagyon jó állapotban volt a stabilitás, jövedelmezőség, tőke, likviditás szempontjából: a hitel-betét arány bőven száz százalék alatti. Az ország is sokkal jobb állapotban volt, mint a korábbi években, és ez a két körülmény együtt tette lehetővé, hogy a hitelmoratórium ellenére viszonylag jó állapotban maradjon a magyar bankszektor.

– Hogyan alakult a hitelezési piac?

– A járványhelyzet miatt tapasztaltunk némi visszaesést, de ma már a vállalati finanszírozás a korábbi tervek szerint alakul, jelentős a növekedés a babaváró kölcsönöknél és a fogyasztási hiteleknél. Bár némileg lassult, de megmaradt a növekedés a lakáshitelezésben, ami jelzi, hogy az ügyfelek bizalma töretlen, a járványhelyzetet átmenetinek tekintik. Természetesen a kormányzati és jegybanki intézkedések sokat segítettek a helyzet stabilizálásában.

– A tőzsdei bevezetéskor 1995-ben 120 forintot ért egy OTP-részvény, tavaly megközelítette a 16 ezer forintot, jelenleg tízezer körül mozog az árfolyam. Mennyire tartja reálisnak az OTP-részvény befektetői megítélését?

– Alulértékeltnek tartom az OTP Bank részvényét, de egyébként alulértékeltek az euró-pai bankok is, sokkal inkább, mint mi. Az általános tőkepiaci hangulaton túl sokkal összetettebb tényezők mozgatják a piacot: lényeges a bankszektorról kialakított összkép, továbbá számít a régió és Magyarország megítélése is, és csak ezután jön a bank megítélése. Ha az OTP teljesítményét vesszük figyelembe, akkor lehetne majdnem duplája is a részvény ára, de reálisan harminc-negyven százalékkal drágább mindenképpen.

– Mennyire vonzóak általában a banki részvények?

– Európában a banki részvény iránti érdeklődést jelentősen csökkentette, hogy az Európai Központi Bank az egyes bankok tőkehelyzetétől függetlenül egységesen megtiltotta az osztalékfizetést. Emiatt jelentősen megcsappant a befektetői érdeklődés a szektor iránt. Ha engedélyt kapunk, az OTP Bank fizet majd osztalékot. Remélem, hogy jövő tavaszra mindez Európában újból általános lesz.

Kapcsolódó írásaink