Gazdaság

Biztos bázist jelentenek az állami vállalatok

A balatoni hajózási társaságnál reorganizáció lesz, eladnak kikötőket és ingatlanokat, emellett megújul a járműpark

A járvány jelentős hatással volt az állami vállalatok árbevételére, ám ennek ellenére hatékonyan alkalmazkodtak a helyzethez.

Az állami tulajdonú vállalatok rugalmasan és hatékonyan alkalmazkodtak a koronavírus okozta helyzethez, a közszolgáltatások színvonala a járvány ellenére sem változott, mindez pedig azt mutatja, hogy stabil bázist jelentenek a gazdaság újraindításához – mondta tegnap Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés költségvetési bizottságában. Hozzátette, hogy a járvány jelentős hatással volt az állami vállalatok árbevételére. Éves előrejelzéseik szerint a közvetlen költséghatás a 15 mil­liárd forintot, a közvetett eredményhatás pedig a 108 milliárd forintot is meghaladja.

A postai bértárgyalásokkal kapcsolatban Mager Andrea elmondta, a cégnek erre nem volt fedezete, ennek ellenére állami támogatással idén nyolcszázalékos differen­ciált béremelést sikerült megvalósítani. A balatoni hajózási társaság, a Bahart Zrt. újbóli állami tulajdonba kerülésével kapcsolatban elmondta, hogy reorganizációs tervet készítettek. A hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó feladatokat a társaság leépíti, a 22 kikötőből négyet értékesítenek, ingatlanokat hasznosítanak, és a bevételt a hajópark megújítására költik. A tervezett állami bankholdingról – amely a Takarékbank és az MKB Bank egyesülésével jön létre – elmondta, hogy ez a második legnagyobb bank lehet Magyarországon.

A magyarországi közlekedés éves szén-dioxid-kibocsátását jelentősen meghaladó mértékű, 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik elkerülhetővé az új paksi blokkok évente – mondta tegnap Süli János a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a fenntartható fejlődés bizottsága előtt. A Paks II. program finanszírozásával kapcsolatban emlékeztetett, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz fővállalkozó, a Roszatom.

Kapcsolódó írásaink

Nincsenek veszélyben a magyar mozik

ĀBezár a világ második legnagyobb mozihálózata, a koronavírus-járvány miatt a nagy amerikai stúdiók elhalasztották a premiereket, 45 ezer ember vált munkanélkülivé

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom