Gazdaság

Rekord idén a napenergiatermelésben

Kaderják Péter: Működnek a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv ösztönző intézkedései

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglalt kiemelt feladat a környezetbarát napenergia hasznosításának növelése – közölte tegnap Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Rekord idén a napenergiatermelésben
„Mindent megteszünk a napenergia felhasználásának bővítéséért”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hozzátette, Magyarország idén rekordokat dönt ezen a területen, hiszen a hazai áramtermelésnek októberben minden korábbinál nagyobb hányadát fedezték ismét a naperőművek a tavaszi teljesítménycsúcs után. A távirati iroda közlése alapján az ITM államtitkára beszámolt arról, a hazai energiaellátás importfüggőségének csökkentéséhez az is nagyban hozzájárul, hogy a naperőművekből a hálózatra kiadott energia mennyisége 2018 elejéhez képest idénre több mint tizenháromszorosára nőtt.

Az ITM közleményben tudat­ta, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átvételi Rendszerirányító Zrt. adatai alapján Magyarország áramtermelésének több mint 26 szá-zalékát október 4-én, a déli csúcsidőszakban az ipari méretű napenergia-termelők adták. Az állam-titkár hozzátette, a kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar családok és a hazai vállalkozások is bővíthessék nap­-energia-felhasználásukat. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései elősegítik, hogy 2030-ra a belföldi villamosenergia-termelés kilencven százaléka karbonmentes forrásból származzon, 2050-re pedig az a cél, hogy elérjük a klíma­semlegességet – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink