Gazdaság

A zöldkilábalás a cél

A jegybank ösztönözni kívánja a piaci szereplőket, ennek érdekében a megújuló energia vállalati hitelezését támogató új tőkekövetelmény-kedvezmény bevezetését tervezi

A jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferenciát Áder János köztársaság elnök is köszöntötte. Az esemény középpontjában a klímaváltozás negatív gazdasági hatá­sainak felmérése és a járványból való „zöldkilábalás” érdekében a megújuló energiatermelés és a beruházások finanszírozása állt.

A zöldkilábalás a cél
Áder János: A gazdasági tevékenységek esetében számolni kell a természeti erőforrások megóvásának költségeivel
Fotó: MH/Katona László

A koronavírus-járvány ellenére sem szabad megfeledkezni a klímaváltozás problémájáról, s további intézkedésekkel kell ösztönözni a pia­ci szereplőket a zöldfinanszírozás erősítésére. A magyar jegybank ehhez a zöld vállalati hitelezést támogató új tőkekövetelmény-kedvez­mény bevezetését tervezi, mely első lépésben a megújuló energiaberuházásokra és a zöldkötvények vásárlására terjed ki – jelentette be Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Mint mondta: az MNB – példát mutatva a pénzügyi szektornak – maga is teljesen karbonsemlegessé válik, már a 2020. évi kibocsátását is ellentételezi jövő évi ökológiai beruházások segítségével. Ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenteni tervezi kibocsátását, elsősorban azzal, hogy energiafogyasztását zöldenergiára cseréli le. A jegybank egyúttal bátorítja, hogy a pénzügyi szervezetek minél többen fogjanak hasonló, a hazai természeti környezetben hasznosuló ellentételezési beruházásba – tette hozzá.

Áder János köztársasági elnök videóüzenetében elmondta, hogy minden jövőbeni gazdasági tevékenységbe be kell számítani a természeti erőforrások megóvásának költségét. Új megközelítési módokra, az eddigiektől eltérő gazdasági számításokra van szükség ahhoz, hogy a környezeti, versenyképességi, jóléti, fenntarthatósági és társadalmi stabilitási szempontokat egyidejűleg érvényesíteni lehessen – emelte ki.

A klímaváltozás megfékezésének várható költségeiről kifejtette: választ kell találni arra, hogy melyek azok a legjobb finanszírozási formák, amelyek a kívánt célok elérését leginkább szolgálják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom