Gazdaság

Matolcsy György: Már most vázoljuk fel a haditervet

A 2010-2070 közötti 60 éves ciklus második évtizedét kezdjük. Ahogy már többször korábban, az évtized elején dől el, hogy megnyerjük vagy eltékozoljuk a történelmi időt - fogalmaz legfrissebb írásában Matolcsy György jegybankelnök a növekedés.hu oldalon.

Matolcsy György: Már most vázoljuk fel a haditervet
Matolcsy György, a jegybank elnöke
Fotó: MH

A jegybank elnöke azt javasolja, „játsszunk nyerésre, így már most vázoljuk fel a haditervet”. Szerinte a 2020-as évek döntő feladatait kijelölve világos, hogy:

 • Az évtized drámai indulása után gyors és erős növekedési fordulatra van szükség.
 • Ezt követően, sőt erre építve visszatérhetünk a fenntartható egyensúly képletéhez.
 • Elérhetjük az EU akkori átlagos fejlettségi szintjének a 100 százalékát 2030 végére.
 • Ezzel elérhetjük az osztrák fejlettség közel négyötödét.
 • Egyszerre érhetjük el az EU átlagos gazdasági fejlettségét, életszínvonalát és ennél is magasabb életminőséget.
 • Tehetjük, mert már az évtized elején megtalálhatjuk a fenntartható felzárkózás közösségi és üzleti modelljét.

Matolcsy György szerint ehhez a következő menetrendet érdemes követni:

 1. Az évtized versenyképességi reformjainak zömét most kell elindítanunk ahhoz, hogy az egész évtized során kifejthessék hatásukat.
 2. 2010 után először az egyensúlyt állítottuk be, ezt követően értünk el növekedési fordulatot. Most fordított a feladat. Először vissza kell nyerni a növekedést, majd annak eredményeivel visszaállíthatjuk az egyensúlyt.
 3. Az uniós forrásokat /legalább 50 milliárd euró/ és a hazai pénzügyi forrásokat /a jegybanki, banki és költségvetési források együtt, előbbivel azonos nagyságrendben/ kombinálva egyszerre lehet elérni valamennyi megcélzott fordulatot. Mindehhez párhuzamosan kell kezelni a fejlesztéspolitikát és a versenyképességet.
 4. Ausztria sikerének egyik titka, hogy mintegy 170, a globális piac réseit kihasználó, és ennek köszönhetően nagyra nőtt családi vállalkozás adja a GDP gerincét! Ezt érdemes ismételni, csak más réseket kell figyelembe venni.
 5. Ebben az évtizedben nem nyerhet az, aki nem hajtja végre a digitális átállást az élet minden területén.
 6. Az nyer ebben az évtizedben, aki a hálózati és platformműködésre tér át az üzleti élet minden területén.
 7. Akkor nyerünk, ha a térszerkezetet átalakítjuk a gazdasági felzárkózás és a versenyképességi fordulat számára. Ez egy 4 millió főt érintő Budapest Régiót jelent, amely a városhálók szövetségéből merít. Ezek a városhálók az államhatáron belül és a Kárpát-medencében működnek: ilyen a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Szolnok háló, a Győr-Szombathely-Sopron háló, a Székesfehérvár-Balaton-Veszprém háló, valamint a Szeged-Szabadka-Újvidék háló és még más hasonló kapcsolódások.
 8. Akkor nyerünk, ha jelentős tőkekivitelt, azaz hazai profitot is termelő kifektetéseket hajtunk végre stratégiai ágazatokban a Kárpát-medencében és a tágabb régióban egyaránt.
 9. Az hozhat sikert, ha a modern ágazatokba külföldről érkező közvetlen beruházások és a szolgáltatások mellé saját tulajdonú ipart építünk.
 10. Az igazi titok a tehetségek felépítése és „röptetése” a tudomány, az üzlet, a közösségek és a politika világában.

Kapcsolódó írásaink