Gazdaság

Amerikára figyel a világ

Hétindító. Bár a hírek szerint Donald Trump tünetmentes, ellenezte a virtuális megmérettetést kihívójával. A járvány miatt a Fed jegybankárai is sürgetik az állami közbelépést

Az Egyesült Államokat a közelgő elnökválasztás tartja lázban, Európában folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások a Brexitet követő átmeneti időszak utáni időkről, idehaza pedig az ipar teljesítményéről, mozgásteréről kaphatunk képet.

Amerikára figyel a világ
Az Egyesült Államok vezetője állami gazdaságösztönző programot jelentett be
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Nemzetközi színtéren a konkrét számadatok mellett az események is legalább ennyire meghatározók. Az Egyesült Államokban az volt a legfontosabb kérdés, hogy Donald Trump elnök vállalja-e az október 15-ei vitát. Mert bár a hírek szerint tünetmentes, ellenezte a virtuális megmérettetést – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértőnek igaza lett, a hétvégén hivatalossá vált,  hogy elmarad a vita.  Kiemelte azt is, hogy Trump elnök korábbi kijelentéseivel ellentétben mégis készül állami gazdaságösztönzőre, egy kétszázötvenmilliárd dolláros programot jelentett be. Ez bár nagy összegnek tűnik, ellenfelei, kihívója ennek többszörösével élénkítené a gazdaságot. Ugyancsak az állami közbelépést sürgetik a Fed jegybankárai is – tette hozzá az elemző. Holnap teszik közzé a szeptemberi inflációs adatokat, az általános infláció éves alapon 1,4 százalék – inflációs nyomás a járvány miatt nincsen, inkább ennek ellenkezője, deflá­ciós hatás figyelhető meg – mutatott rá Virovácz Péter. Pénteken a kiskereskedelem és az ipar kilencedik havi számai érkeznek, és az a legfőbb kérdés, hogy a második hullám hatása mennyire mutatkozott meg ezekben a számokban.

Európában is viszonylag csendes hétre számíthatunk. Az öreg kontinensen a Brexittel, pontosabban a kereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalások zajlanak, az elemző szerint az óvatosság je­gyében. Holnap a németországi szeptemberi infláció második becslése érkezik, Virovácz Péter szerint ez megerősítheti a –0,2 százalékos év/év adatot, amely hátterében az ottani áfacsökkentés hatása húzódik meg.

A ZEW októberi indexe – amely összefoglalóan mondva az elemzői közösség véleményét tükrözi – mínusz 66,2 pont után mínusz 55 lehet. Pénteken az eurózóna szeptemberi inflációs adatának második becslését közlik: a maginfláció 0,2, míg az általános infláció –0,3 százalék lehet, a piac éppen ezért lazítást vár az Euró­pai Központi Banktól – mutatott rá az elemző. Hozzátette, erre decemberben, az inflációs jelentés kiadásakor van kilátás. Idehaza kedden teszik közzé az augusztusi ipari termelés második becslését.

Az építőipar ugyanakkor gyengébben teljesített a nyár folyamán – emelte ki. Kisebb részben a koronavírus miatt, de főként azért, mert a tavalyi bázis igen magas, mostanra pedig több nagyvállalati beruházás is kifutott, valamint az ötszázalékos lakásáfa kivezetése miatt is. Ez a visszaesés összességében 20–30 százalékkal kevesebb megrendelést jelent tavalyhoz képest – tette hozzá.

Rámutatott, hogy ezért is hozhatták vissza a piacra a kedvezményes lakásáfát, amely intézkedés kedvező hatása idén még nem vagy alig mutatkozik, jövőre viszont „meghálálhatja” az ágazat. A piacok szempontjából viszont alighanem a jegybank állampapír-vásárlási programja lehet a legfontosabb. Az elemző emlékeztetett, hogy a hosszú lejáratú hozamokra ható jegybanki programok hatékonyságának növelése érdekében a monetáris tanács harminchárom százalékról ötven százalékra emelte az egyes állampapír-sorozatok jegybank által megvásárolható mennyiségét.

Kapcsolódó írásaink