Gazdaság

Lendületben az építkezések

Az ötszázalékos lakásáfa kiterjesztésével elhalasztott vagy leállított beruházások indulhatnak újra, emellett a társasházi ingatlanok aránya is növekedhet

Újabb lakásberuházásokat és a szüneteltetett építkezések folytatását hozza rövid távon a 2022 vé­géig ismét igénybe vehető ötszázalékos általános forgalmi adó.

Lendületben az építkezések
A területek hasznosítása a környezet megóvása érdekében is fontos lépés
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az ötszázalékos áfakedvezmény kivezetése drasztikusan visszavetette a lakásépítést: 2020 harmadik negyedévében 47 új projekt indult el. Ebből 31 hirdetését kezdték meg, amelyben 432 lakás épül. A többi tervként jelent meg: 16 projekt 2740 lakással – válaszolták lapunk megkeresésére az Otthon Centrum szakértői. Hozzátették, egy évvel korábban még 55 projektet indítottak el. Felhívták a figyelmet ugyanakkor, fontos tisztázni, hogy a jogszabály hogyan fogalmazza meg a kedvezmény igénybevételének feltételeit és időkorlátját.

Ugyanakkor a kínálat bővülése már rövid távon várható, az árszintet viszont az építőipari árszint fogja érdemben meghatározni: jóval kevesebb projektet indítottak a fejlesztők a magasabb, huszonhét százalékos áfakulccsal, mert ilyen árak mellett kevesebb volt a vásárló – mutat rá a szakértői válasz. Ami a jelenlegi árakat illeti, az újlakás-piacon a legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V. és XII. kerületben tapasztalható, ahol másfél millió forint feletti négyzetméterárakkal is találkozhatunk. A másik véglet a kínált új lakások esetében a 643 ezer forint körüli négyzetméterenkénti lakásár, amely a XXIII. kerületben jellemző. Az intézkedés nyomán a szakértők szerint több lefékezett projekt újra megindul, hiszen ezek a nagyobb lakás­számú fejlesztések több ütemben valósulnak meg, és az újabb ütemeket halasztották vagy lelassították a fejlesztők. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a második negyedévben épített új, többszintes épületben lévő lakások aránya 41,5 százalék volt, ami 2,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. Az intézkedés nyomán a többlakásos épületben épülő lakások aránya tovább nő majd.

A rozsdaövezetek esetében kérdés, hogy ezeken a helyeken lesz-e további kedvezmény az ötszázalékos lakásáfán felül, vagy egységes kulcs marad mindenütt. Fontos lenne, hogy ezek az övezetek új életre keljenek, mivel megfelelő infra­struktúrával és közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek, emellett a területek pozicio­nálása a fenntartható városüzemeltetés mellett a környezet megóvása érdekében is fontos lépés. Emlékeztetnek, az azonnal fejlesztésbe vonható területek olyan egykori ipari zónák, amelyekben az elmúlt években már elindult a lakásépítés – ezek jó pozícióban vannak, és a fejlesztők folytatják is az építkezést, amit esetleg a kedvezményes áfa kivezetése miatt elhalasztottak. A szakértők szerint azok a területek lesznek igazán érdekesek, amelyeken akár állami támogatással vagy irányítással olyan stratégiai városfejlesztés valósítható meg, ami segíti a fenntartható, korszerű városi lakhatási lehetőségek bővítését, akár bérlakások, diákszállások építésével. Ez a vidéki nagyvárosok számára is fontos regionális versenyképességi előnyöket biztosíthat.

A megkérdezettek úgy vélik, az általánosan bevezetett ötszázalékos kulcs összességében jó az ágazatnak, de hosszabb távon olyan területi folyamatokhoz vezet, ami további nagyarányú intézmény- és közlekedésfejlesztést vetít előre a városkörnyéki agglomerációs térségekben, illetve (túl)terjeszkedhet a külváros. Ezért az ingázás csökkentése érdekében a szakértők szerint célszerű bővíteni a szakképzett vidéki munkaerő számára a munkalehetőségeket, valamint növelni a távmunka arányát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom