Gazdaság

Lassult szeptemberben az áremelkedés, tovább mérséklődhet az infláció

Idei fordulat

Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elemzők szeptemberre is 3,9 százalékos inflációt vártak. Az éves maginfláció négy százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. Az infláció lassulásában az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások előző havinál mérsékeltebb éves áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. Elemzői kommentár szerint az infláció csökkenése október helyett már szeptemberben bekövetkezett és a fordulat tartós maradhat. Mint Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, a mostani inflációs adat a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy hónappal korábban kezdődött meg az infláció jelentős csökkenése. A következő hónapokban ugyanis a tavalyi év magas bázisa (főként az üzemanyagok esetében) tovább mérsékli majd az inflációs mutatót. A rendkívüli mértékű lassulás mögött egyértelműen a szolgáltatások áralakulása húzódik meg – közölte az elemző. Ezen belül is a telefon és internet szolgáltatások alakulása volt a fő mozgatórugó.

Kapcsolódó írásaink

A rendeződés jelei látszanak az iparban

ĀAz európai országok fokozatos újranyitása miatt a következő hónapokban már nőhet a kereslet az autók iránt, amelyet egyes kormányzati döntések is támogathatnak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom