Gazdaság

Jövőre is folytatja működését az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség budapesti irodája

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Patrick Ky, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) ügyvezető igazgatója megújították a két szervezet együttműködési megállapodását 2020. október 9-én, Budapesten. Az ügynökség budapesti kapcsolattartó irodája 2021 első felében is helyszíni támogatást nyújt a repülésbiztonság még magasabb szintjének biztosításához.

Jövőre is folytatja működését az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség budapesti irodája
Az EASA küldetése a magasabb repülésbiztonsági szint elérése, a fenntarthatósági törekvések támogatása Európában.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az EASA 2019 nyarán kötött egyetértési megállapodást a fokozott együttműködés érdekében. Az idén januárban létrejött kapcsolattartó iroda nemzetközi szakmai tudásmegosztással erősíti a hazai közlekedési hatóság felügyeleti tevékenységét. A 32 tagállamot tömörítő Európai Repülésbiztonsági Ügynökség világszerte 800 szakértőt foglalkoztat, állandó képviseletet működtet az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Szingapúrban.

A főleg iparági díjakból gazdálkodó szervezet küldetése a magasabb repülésbiztonsági szint elérése, a fenntarthatósági törekvések támogatása Európában. Palkovics László elmondta: „A kapcsolattartó iroda működésének tapasztalatai rendkívül kedvezőek, az innovációs minisztérium így magától értetődőnek tartja, hogy érdemes folytatni a megkezdett közös munkát. Az EASA állandó jelenléte nagyban előmozdította a magyar légügyi hatóság folyamatos, a szakemberállomány nagyarányú bővítésére is kiterjedő szervezetfejlesztését”.

Bár a koronavírus-járvány és a kapcsolódó óvintézkedések drasztikusan visszavetették az utasforgalmat a világ repülőterein, a repülésbiztonság jelentősége a korábban közlekedő járatok jelentős részének leállításával sem csökkent. A kevesebbet dolgozó pilóták rutinja idővel megkophat, a repülőgépek műszaki állapotának a hangárokban állásnál jobbat tesz a folyamatos üzem. Így a korszerű, színvonalas hatósági felügyeleti tevékenység továbbra is nélkülözhetetlen a biztonságos légi közlekedés feltételeinek megteremtéséhez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom