Gazdaság

Biztosított a téli földgázellátás

Megteltek a hazai gáztárolók, így a fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított. A betárolási időszak végére a tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre – tájékoztatott közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Biztosított a téli földgázellátás
A fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított
Fotó: MH

A MEKH minden évben ellenőrzi a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását, az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét, monitorozza a földgázellátás minőségét, biztonsági paramétereit és a földgáztartalékok mennyiségét. Az ország téli földgázellátását a folyamatos földgázimport, a tárolói készletek és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

A fűtési szezonban a földalatti gáztárolók szerepe meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele innen származik. A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztás legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni. A háztartások ellátásáért felelős egyetemes szolgáltató nyilatkozatában közölte, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2,1 Mrd m3 földgázt betároltatott.

Az energiaszolgáltatóktól kapott információk alapján a MEKH megállapította, hogy az ország 2020/2021. évi téli földgázellátása biztosított. A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége október 6-án több mint 6,4 Mrd m3 volt, ebből a piaci célra betárolt mennyiség pedig 2,8 Mrd m3.

A tavalyihoz hasonlóan, október közepére az engedélyezett teljes tárolói kapacitás feltöltésre kerül, majd a tárolók október közepén ütemezetten átállnak kitárolási üzemmódra. A letárolt kereskedelmi készleten felül továbbra is rendelkezésre áll a biztonsági készlet (1,45 Mrd m3), amely szélsőséges körülmények között – így különösen földgázellátási válsághelyzet, vagy üzemzavar esetén – szolgálja a lakosság biztonságos folyamatos ellátását.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal idén a járványhelyzetre is tekintettel fokozottan ellenőrzi, hogy a hazai földgázrendszerek minden tekintetben megfeleljenek a műszaki-biztonsági előírásoknak.

A tárolói készletszint alakulása ide kattintva nyomon követhető 

Kapcsolódó írásaink