Gazdaság

Éledezik a hazai építőipar

A kormány fontos célkitűzése, hogy idehaza legyen a legegyszerűbb és legkönnyebb építeni, és hazánk ebből a szempontból is vonzóvá váljon a befektetők számára

Megnyílt a 39. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás tegnap Budapesten. A Hung­expo vásárközpontban csaknem százötven kiállító mutatkozik be október 7-11. között. A hazai az építőiparban júniusban már a javulás jelei mutatkoztak.

Éledezik a hazai építőipar
A Hungexpo vásárközpontban csaknem százötven kiállító mutatkozik be
Fotó: MH/Purger Tamás

A járvány belföldi megjelenésére reagálva gyorsan lépett a kormány, és a magyar gazdaság további fejlődése érdekében kidolgozták a gazdaságvédelmi akciótervet, amely egyebek mellett a beruházások ösztönzését, és a munkahelyek megtartását is célozta – hívta fel a figyelmet Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Hung­expón, a Construma építőipari szakkiállítás megnyitóján.

Kiemelte, hogy az építőipar termelékenysége 2017 óta folyamatosan bővült, 2019-ben pedig a rekordok éve volt. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése ezt a folyamatot törte meg – tette hozzá. Boros szerint a lehívott uniós források megjelentek az ágazatban, és nagyon sok nemzeti beruházás befejeződött. Felhívta a figyelmet: az akciótervnek köszönhető, hogy az építőiparban júniusban már a javulás jelei mutatkoztak. Boros Anita beszélt a nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégiáról is, amelyben fontos célkitűzésük, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb és legkönnyebb építeni, hogy hazánk ebből a szempontból is vonzóvá váljon a befektetők számára. Emlékeztetett, hogy a kormány már eddig is több mint kétezer milliárd forintot biztosított a magyar gazdaság számára.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója szerint idén is a Construma része az Otthon Design kiállítás, ahol a látogatók megismerhetik a legújabb trendeket, és megtekinthetik a lakberendezés és belsőépítészet újdonságait. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt a kiállítás kibővítése, szélesebb látogatói kör elérése érdekében kidolgozták a virtuális kiállítási formát, amelynek segítségével az érdeklődők a Hungexpo honlapján keresztül elérhetik a kiállítókat.

A megnyitót követően adták át a Construma–díjakat. Idén ezt az elismerést a Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft., a Horizont Global Kft., az Internorm Ablak Kft., valamint a Nilan Légtechnika Kft. és a Solar Hero Innovációs és Megújuló-energia Zrt. vehette át. A kiállításon a szakma képviselőit elsősorban ma és holnap, a nagyközönséget pedig szombat-vasárnap várják programokkal és bemutatókkal is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom