Gazdaság

A költségvetés továbbra is fedezi a védekezés költségeit

A járvány második hullámának idején a legfontosabb cél a magyar gazdaság működőképességének a megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. Ennek érdekében a központi költségvetés a járványügyi, egészségügyi védekezés költségein túl minden szükséges forrást biztosít a gazdaság- és családvédelmi intézkedések finanszírozására is. Ezzel egyidejűleg a korábbi hónapokhoz képest kisebb mértékben, 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, 2270 milliárd forint mínusszal zárva a szeptembert - írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

A költségvetés továbbra is fedezi a védekezés költségeit
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Katona László

A közleményben részletezik, 2020 első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1841,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 13,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 441,8 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 303,6 milliárd forintot tett ki.

2020 szeptemberében 136,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi kilenchavi bevétel összesen 909,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor 2020. szeptember végéig az uniós kiadások meghaladták az 1500,8 milliárd forintot.

Idén szeptember végéig 581,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül az év első kilenc hónapjában kiemelhetők a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (150,9 milliárd forint) a kiemelt közúti projektekre (140,0 milliárd forint) fordított források. Fontos kiadásként jelentkezik a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (128,5 milliárd forint) és a közúthálózat fenntartására és működtetésére (80,9 milliárd forint) kifizetett források. Jelentősek továbbá a Falusi Útalapból (79,0 milliárd forint), a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból (49,5 milliárd forint) a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (34,5 milliárd forint) folyósított összegek. Jelentős összeget fordított a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (32,3 milliárd forint) és a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására (30,5 milliárd forint) is.

Kapcsolódó írásaink