Gazdaság

Megteltek a hazai gáztárolók

Jövőre már Szerbiából is érkezhet földgáz, annak köszönhetően, hogy a déli szomszédunkkal összekötő vezetéknek jelentősen megnő a kapacitása, kétirányú szállításra is alkalmas lesz

Magyarország téli földgázellátás-biztonsága szempontjából jelentős támaszt ad, hogy az európai gáztározókban csaknem 107,61 milliárd, az ukrajnai gáztározókban pedig 29,43 milliárd köbméter energiahordozó található.

Megteltek a hazai gáztárolók
Felkészültünk a télre, elegendő a földgáztartalék, folyamatos lesz az utánpótlás
Fotó: MH/Katona László

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége százszázalékos, a földgázimport pedig biztonságosan üzemel, hat szomszédos országból érkezik folyamatosan földgáz – mondta tegnap Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai
Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a szeptember 21–27-i adatok szerint a belföldi tárolókban 6,49 milliárd köbméter földgáz volt, ebből 1,45 milliárd a biztonsági, 5,04 milliárd a kereskedelmi készlet. Az államtitkár szerint a tárolókban lévő földgáz összmennyisége körülbelül 130 napra elég az ország ellátásához, illetve 271 napra a lakossági felhasználók számára.

Magyarország téli földgázellátás-biztonsága szempontjából jelentős támaszt ad, hogy az európai gáztározókban csaknem 107,61 milliárd, az ukrajnai gáztározókban pedig 29,43 milliárd köbméter földgáz található – mondta.

Arról is beszámolt, hogy a Magyar Földgázkereskedő Zrt. évi egymilliárd köbméternyi földgázkapacitást kötött le a horvát Krk szigetén létesülő cseppfolyósföldgáz-terminálban 2021 és 2027 között.

Az államtitkár szerint a tranzakció azért jelentős, mert ezzel Magyarország közvetlen hozzáférést nyer a globalizálódó cseppfolyósföldgáz-piachoz. Jövőre már Szerbiából is érkezhet földgáz Magyarországra, mivel a déli szomszédunkkal összekötő vezetéknek jelentősen megnő a kapacitása 2021-re, és kétirányú szállításra is alkalmas lesz – tette hozzá. Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonságát javító projektek is folyamatban vannak, például a szlovén–magyar rendszereket összekötő vezeték, valamint a Szlovákiát és Magyarországot összekapcsoló nagy teljesítményű hálózat kiépítése révén – közölte Kaderják Péter.

Kapcsolódó írásaink