Gazdaság

Az államilag támogatott konstrukciók is növelik a Velencei-tó népszerűségét

A nyolcvanas–kilencvenes évekhez képest nem különül el élesen a lakó- és az üdülőfunkció

Egyértelműen a téliesített vagy téliesíthető ingatlanokra van kereslet – derül ki az OTP Ingatlanpont szakértőinek válaszaiból. Az adásvételek számottevő részéhez igénybe veszik az államilag támogatott konstrukciókat, jelentős könnyítés, hogy azon zártkerti ingatlanokra is felhasználható a csok, amelyek lakóingatlanként vannak bejegyezve.

Az államilag támogatott konstrukciók is növelik a Velencei-tó népszerűségét
A vízparti nyaralók a legkeresettebbek, amelyekhez a Balatonnál szinte már nem is lehet hozzájutni
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Továbbra is megfigyelhető, hogy egyes területeken kiemelkedő az érdeklődés a nyaralók iránt. Egyértelműen fókuszba kerültek a vízpartközeli házak, az államilag támogatott konstrukciók pedig többféleképpen segítik a vásárlást.

Balaton, a sláger

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója arról számolt be, hogy a járvány néhány külföldi ingatlanbefektetést meghiúsított és az új építésű ingatlanok iránt is csökkent a kereslet, a vevők inkább keresnének vízparti telket, ez viszont nincs. Hozzátette, a fiatalok is elindulnak a vidéki ingatlanok irányába, amelyek árban is megfizethetőbbek, és erre a keresletre a járvány is ráerősített. Ők főként használtat vesznek, azonban a vásárlók többségére igaz, hogy kerülik az erősen felújítandó ingatlanokat, többek között azért, mert az építőipari szakemberek kapacitása telített. Igaz, a felújítandóakból is szűkös a kínálat – jegyezte meg Katona Tamás.

Ami az árakat illeti, ötvenmillió forintig keresgélnek a vevők, Siófokon viszont nem kapható ház húszmillió, telek pedig tizenötmillió forint alatt. Megfigyelhető egy keletről nyugatra vándorlási hullám is – több vevő jött például Szegedről, Miskolcról, Békésszentandrásról.

Keveredő besorolás

Kiss György Csaba, az OTP Ingatlanpont tiszafüredi irodájának vezető értékesítési tanácsadója arról számolt be, hogy sokan kifejezetten menekültek a nagyvárosokból.

Ami ezzel összecseng, az a belföldi szálláshelyek és a Tisza-tó iránt megnövekedett érdeklődés, amely idén részben a vírusnak is köszönhető, meg annak, hogy számtalan fejlesztés zajlott és zajlik a térségben – kerékpárutak épültek és strandok újultak meg.

Az ingatlanokkal kapcsolatban elmondta, sok nyaraló téliesítve van, amelyik még nem, azok legtöbbje könnyen téliesíthető. Azonban Tiszafüreden számtalan lakóházat használnak nyaralóként, hétvégi házként, illetve apartmanként, valamint a klasszikus üdülőterületre is több tiszafüredi család költözött ki. Már nem válik olyan élesen külön a lakó- és az üdülőfunkció, mint mondjuk a nyolcvanas-kilencvenes években. A Tisza-tó körül az üdülők jórészt belterületi besorolású területen helyezkednek el, de például Tiszafüreden egy speciális lakó-üdülő övezetbe lett átsorolva a korábbi üdülőterület, ugyanakkor Abádszalókon, Kiskörén, Poroszlón, Tiszaderzsen kifejezetten üdülőövezeti besorolású maradt, azonban mindenhol létezik némi vegyülés.

Ebben a régióban leginkább azok a települések népszerűek, ahol strand és/vagy kikötő is van, és egyértelműen a vízhez közeli ingatlanok a legkeresettebbek, amely kínálat azonban véges. Kiss György Csaba hozzátette, a náluk bonyolított adásvételek harminc százalékához vettek igénybe az ügyfelek hitelt, csokot, falusi csokot, babaváró hitelt, vagy kombinálták a konstrukciókat.

Megemlítette még a kereslet alakulásában a közvetítői munka jelentőségét is, ami szerinte nem merül ki az ingatlan meghirdetésében. Számtalan olyan visszajelzés kaptak, hogy a vevő, egyedül böngészve, átsiklott a végül kiválasztott ingatlan felett, az ingatlan-tanácsadó irányította rá a figyelmét.

Babaváró zártkertekre

„Az OTP Ingatlanpont velencei irodájában azt tapasztaljuk, hogy az ingatlant eladó ügyfeleink száma megnőtt, az ingatlantulajdonosok sokkal kevésbé tudják már felmérni saját maguktól a piacot” – ezt már Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója válaszolta.

Kifejtette, az elmúlt időszakban nagyon kevés olyan megbízásuk volt, amelyik ne lett volna fűthető ingatlan. „Azt tapasztaljuk, hogy az emberek most már sokkal inkább állandó lakhatásra keresnek ingatlanokat a Velencei-tó környékén. Több olyan megbízóval is találkoztunk, aki az övezeti besorolástól függetlenül téliesítette vagy téliesíteni fogja ingatlanját. Nagyon sokan költöznek Budapestről a Velencei-tóhoz, köszönhetően a jó ár-értéknek, valamint a fővároshoz való közelségnek” – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet, hogy arra az ingatlanra, amelyik nem lakóingatlanként van feltüntetve, hanem üdülőként, az állami támogatások nem vehetők igénybe, valamint kevesebb hitellel terhelhetők, ha nem von be a vevő egy pótfedezetet.
„A babaváró kölcsönt minden második ügyfelünk lakásvásárláshoz használja fel, függetlenül attól, hogy milyen övezetben található az ingatlan. Természetesen megnövekedett a kereslet a zártkerti ingatlanok iránt, hiszen szabadon felhasználható a hitel, és ezeket az ingatlanokat általában kizárólag készpénzre lehet megvásárolni. Nagy könnyítés az állam részéről, hogy azon zártkerti ingatlanokra is felhasználható a csok, amelyek lakóingatlanként vannak bejegyezve” – mutatott rá Lepsényi Kornél. Hozzátette, az a tapasztalat, hogy legtöbbször meglévő ingatlant értékesítenek, és ahhoz teszik még hozzá az ügyfelek a babaváró kölcsönt mint pluszt, vagy hasznosítják a felújításra.

Kapcsolódó írásaink

Stagnálnak az albérletárak

ĀA családosok körében amúgy is népszerű nagyvárosi agglomerációknak lökést adotta koronavírus-járvány első hulláma, a fiatalok ugyanakkor szívesebben választják a várost