Gazdaság

Támogatás kistérségi mikrocégeknek

Célzottan azokat a szolgáltatókat segíti a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, amelyek működése hozzájárul a vidék népességmegtartó erejéhez – mondta György László

Elkezdődött a társadalmi egyeztetés a hátrányos helyzetű településeken működő kis- és mikrovállalkozások fejlesztési támogatásáról – mondta a gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár. Kiemelte azt is, hogy 162 felzárkózó településen megemelt keretösszeg, hatvanmillió forint a felső határ.

Támogatás kistérségi mikrocégeknek
Bárki igényelhet forrást, nincs megkötés a profilt illetően
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A gazdaságvédelmi akcióterv része a hátrányos helyzetű településeken működő kis-és mikrovállalkozások fejlesztési támogatása, amelyről megkezdődött a társadalmi egyeztetés – jelentette be tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára. Az Orbán-terv eddigi intézkedéseire utalva kifejtette, májusban a negyedik legalacsonyabb volt a hazai munkanélküliségi ráta az unióban, augusztusban pedig a foglalkoztatottak száma ismét meghaladta a 4,5 millió főt.

Elmondta még, több mint háromezermilliárd forint maradt a gazdaságban köszönhetően a bértámogatásnak, a beruházásösztön­zőknek és a hitelmoratóriumnak. A kormány ezen felül további 1600 milliárd forintot kíván a gazdaságba áramoltatni. A munkahelyek megőrzése szempontjából fontos, hogy a források földrajzilag is azokra a településekre irányuljanak, ahol leginkább szükség van rájuk. Az ötmilliárd forintos keretösszegű projekt célja külön támogatni ezeket a térségeket – húzta alá az államtitkár.

„Szinte mindenhol helyreállt a foglalkoztatottság”
„Szinte mindenhol helyreállt a foglalkoztatottság”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A pályázatra a szabadvállalkozási zónákban működő cégek jelentkezhetnek január elsejétől. A települések több mint egyharmada ebbe a körbe tartozik, a lakosság ötöde is itt él. További 162 települést azonosított a kormány, amelyeket fel kell zárkóztatni. A programban e helységek kiemelt segítséget kapnak, cél, hogy fenntartsák az itt működő vállalkozásokat, munkahelyeket. Kifejezetten mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak.

György László rámutatott, ez azért fontos, mert az uniós pályázatok a nagyobb projekteket preferálják, ebben a programban 2–10 millió forint közötti összegre lehet pályázni, az egyeztetések alapján megemelhetik az összegkeretet. A kiemelt 162 településen hatvanmillió forint a felső határ. A cégek profilját illetően nincsen megkötés. A legfeljebb hetvenszázalékos vissza nem térítendő támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, munkabérre, alkalmazottak képzésére fordítható – húzta alá György László.

Lapunk kérdésére válaszolva elmondta, a foglalkoztatás szinte mindenhol helyreállt, Északkelet-Magyarországon, valamint a Dél-Dunántúlon (főként Tolna és Somogy megyében) van a legtöbb munkaerő-tartalék és egyben a legtöbb szabadvállalkozási zóna is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy célzottan azokat a szolgáltatókat, kis cégeket támogatják, amelyek működése hozzájárul a vidék népességmegtartó erejéhez. Azt is közölte, hogy a Palyazat.gov.hu oldalon tegnaptól zajlik a társadalmi egyeztetés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom