Gazdaság

Még mindig az óvatosság jellemzi a vásárlókat

A bérnövekedés erősítette a kiskereskedelmet

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom meghaladta az ezermilliárd forintot, ez annak köszönhető, hogy az emberek érzik, a kormányzat segítette a cégeket a munkahelyek megtartásában és újak teremtésében – mondta tegnap Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az M1-en.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi közlése szerint augusztusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt, alig 9,2 milliárd forinttal kevesebb az előző havinál. Cseresnyés Péter hozzátette, az adatok azzal magyarázhatóak, hogy míg például a gyógyszertárak és az illatszerboltok forgalma nőtt, a nagyobb beruházások, így a bútorvásárlások vagy a műszaki cikkek vásárlása visszaesett. Mindez pedig azt mutatja, hogy az emberek még mindig óvatosak a vásárlásoknál.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, hogy a belföldi turizmus élénkülése inkább a szolgáltatószektor teljesítményét segítette, a hiányzó külföldi forgalom pont az augusztust gyengítette. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője azt közölte, hogy idén a forgalmat erősíthetik az elhalasztott vásárlások, a dinamikus bérnövekedés, valamint az, hogy mind többen térnek vissza a munkahelyükre.

Kapcsolódó írásaink

Egyetemközpontú innovációs tudásbázis Nagykanizsán

ĀA Pannon Egyetem vezetésével indított, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott központ küldetése, hogy a körforgásos gazdaság követelményeit integrálja az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe